IT Innovation Partner

Drupal: een krachtige CMS-oplossing

Ontdek Drupal: Een geavanceerd en krachtig Content Management System, waar veiligheid en flexibiliteit hand in hand gaan voor organisaties van elke omvang. Ideaal voor het creëren van dynamische, inhoudsrijke websites die voldoen aan hoge beveiligingsstandaarden. Lees alles wat je moet weten over Drupal in dit artikel.
Scroll

Wat is Drupal?

Drupal is een veelzijdig en krachtig open-source Content Management Systeem (CMS), gebruikt voor het bouwen van allerlei soorten websites, van kleine persoonlijke blogs tot grote corporate en overheidswebsites.

Hoe werkt Drupal?

Drupal is een flexibel Content Management System (CMS) dat de basis vormt voor het bouwen, beheren en publiceren van websites. Het kernsysteem biedt essentiële functies zoals gebruikers- en menu-beheer, terwijl de functionaliteit verder uitgebreid kan worden met modules voor specifieke behoeften, zoals SEO of e-commerce. Het uiterlijk van de website wordt bepaald door thema's, die zowel standaard als aangepast kunnen zijn. 

Drupal maakt contentbeheer eenvoudig met een intuïtieve interface en ondersteunt diverse contenttypes. Geavanceerd gebruikers- en rechtenbeheer stelt beheerders in staat verschillende toegangsniveaus te definiëren. De grote Drupal-gemeenschap biedt aanvullende ondersteuning en middelen, wat het een krachtige tool maakt voor het creëren van diverse soorten websites

Waarvoor kun je Drupal gebruiken?

Drupal excelleert in het creëren van complexe, contentrijke websites en webapplicaties. Het is bijzonder krachtig voor websites die hoge eisen stellen aan maatwerk, integratie, en beheer van grote hoeveelheden content. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen van Drupal:

 • Corporate websites: Voor bedrijven die hun merkverhaal willen vertellen, biedt Drupal een platform om een indrukwekkende online aanwezigheid te creëren met aangepaste thema's en modules.
 • E-commerce platforms: Drupal kan worden geïntegreerd met e-commerce oplossingen voor het bouwen van geavanceerde online winkels, met functies zoals productbeheer, winkelwagentjes, en veilige betalingsopties.
 • Nieuws- en media websites: Dankzij de sterke contentbeheermogelijkheden is Drupal ideaal voor nieuws- en mediawebsites die regelmatig grote hoeveelheden content publiceren en beheren.
 • Onderwijswebsites en portals: Scholen en universiteiten kunnen Drupal gebruiken om interactieve educatieve websites en portals te bouwen met functies zoals cursusbeheer, registratie en online leeromgevingen.
 • Overheidswebsites: Drupal is een populaire keuze voor overheidsinstellingen vanwege zijn veiligheid en toegankelijkheid, waardoor het geschikt is voor het bouwen van websites die voldoen aan de strenge normen voor openbaar bestuur.
 • Intranet en interne portals: Bedrijven kunnen interne communicatie en samenwerking verbeteren met Drupal-gebaseerde intranetten en portals, die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het team of de organisatie.
 • Community portals: Voor het bouwen van online gemeenschappen biedt Drupal geavanceerde functionaliteiten voor gebruikersbeheer, forums, sociale integraties, en interactieve discussies.

Dankzij deze veelzijdigheid is Drupal een topkeuze voor bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een betrouwbaar, schaalbaar en aanpasbaar platform voor hun online aanwezigheid. Of het nu gaat om het lanceren van een innovatief product, het versterken van de online aanwezigheid van een merk, of het verbeteren van interne processen, Drupal biedt de tools en flexibiliteit om aan deze behoeften te voldoen

Veiligheidskenmerken van Drupal

Cybercriminaliteit blijft toenemen 

Volgens het CBS waren in 2021 er  2 duizend bedrijven in Nederland 2021 die te maken hadden met datagijzeling. Daarnaast is volgens het CBS online criminaliteit met 22% gestegen sinds 2012. Dit laat zien hoe digitale veiligheid belangrijker is dan ooit. Met digitale veiligheid als een topprioriteit, onderscheidt Drupal zich door zijn geavanceerde beveiligingsfuncties, waardoor het de ideale keuze is voor sectoren waar beveiliging en betrouwbaarheid cruciaal zijn. 

Deze statistieken benadrukken hoe essentieel het is om te investeren in beveiligingssystemen zoals Drupal, om gevoelige data en bedrijfsprocessen te beschermen. Van overheidsinstanties tot zorginstellingen, en van energiebedrijven tot juridische instanties, Drupal biedt de noodzakelijke veiligheid en flexibiliteit om te voldoen aan specifieke digitale eisen. 

Waarom is Drupal zo veilig? 

Drupal's reputatie voor veiligheid is te danken aan zijn actieve gemeenschap, regelmatige beveiligingsupdates en sterke focus op de beste veiligheidspraktijken. Het platform biedt geavanceerde toegangscontrole en gebruikersbeheer, ondersteunt sterke encryptie voor de bescherming van gevoelige gegevens, en heeft ingebouwde bescherming tegen veelvoorkomende webaanvallen zoals CSRF en XSS. 

Bovendien zorgen het Security Team van Drupal en het communityreviewproces ervoor dat beveiligingsproblemen snel worden geïdentificeerd en verholpen. Deze factoren maken Drupal tot een van de veiligste CMS-opties, ideaal voor organisaties waar beveiliging essentieel is.

Drupal is een veilige keuze voor essentiële sectoren

Drupal voor gemeenten en overheidsinstanties

Overheidswebsites vereisen een hoog niveau van veiligheid en toegankelijkheid. Drupal, met zijn robuuste veiligheidsprotocollen en compliance-mogelijkheden, is uitermate geschikt om aan deze strenge eisen te voldoen. Het platform biedt geavanceerde beveiligingsfuncties die overheidsgegevens beschermen tegen cyberdreigingen, terwijl het ook zorgt voor toegankelijkheid voor alle burgers.

Drupal in de Zorgsector

In de zorgsector is de bescherming van patiëntgegevens van cruciaal belang. Drupal's veiligheidsmechanismen zorgen voor de integriteit en vertrouwelijkheid van gevoelige gezondheidsinformatie. Het platform voldoet aan strenge privacywetgeving en -normen, waardoor zorginstellingen kunnen vertrouwen op de beveiliging van hun digitale aanwezigheid.

Drupal voor Energiebedrijven

Energiebedrijven staan voor unieke cyberbeveiligingsuitdagingen. Drupal's beveiligingsframework biedt sterke bescherming voor kritieke infrastructuren en bedrijfsgegevens, wat essentieel is in een sector die steeds meer afhankelijk is van digitale technologieën.

Drupal voor Juridische Instanties

Voor juridische instanties is de bescherming van vertrouwelijke gegevens van het grootste belang. Drupal biedt geavanceerde beveiligingsfuncties die ervoor zorgen dat gevoelige informatie beschermd blijft tegen ongeautoriseerde toegang, terwijl de integriteit en beschikbaarheid van data gegarandeerd wordt.

Waarom Drupal

Drupal is een flexibel en uitgebreid Content Management Systeem (CMS) met diverse voordelen voor het bouwen van allerlei websites. Hier zijn enkele kernvoordelen beknopt samengevat:

 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Door de modulaire opbouw kun je Drupal eenvoudig aanpassen en uitbreiden naar behoefte, ideaal voor zowel kleine als grote projecten.
 • Actieve gemeenschap: Een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars draagt bij aan constante verbeteringen en biedt uitgebreide ondersteuning.
 • Sterke beveiliging: Drupal staat bekend om zijn robuuste beveiligingsfeatures, wat het een betrouwbare keuze maakt voor sites met hoge veiligheidseisen.
 • SEO-vriendelijk: Met specifieke modules optimaliseer je eenvoudig je site voor zoekmachines, wat bijdraagt aan betere vindbaarheid.
 • Efficiënt contentmanagement: Geavanceerde tools voor contentbeheer en organisatie maken het beheren van grote hoeveelheden informatie eenvoudig en intuïtief.
 • Responsief design: Drupal ondersteunt responsieve thema's, zodat je website op alle apparaten goed wordt weergegeven.

Deze combinatie van voordelen maakt Drupal een uitstekende optie voor het ontwikkelen van een website die meegroeit met je behoeften, veilig is, en goed scoort in zoekmachines.

Wat kost Drupal?

Om de vraag: Is Drupal gratis? gelijk te beantwoorden: Drupal, als open-source CMS, is gratis te downloaden en te gebruiken. Maar mocht je een Drupal website ontwillen moet je wel nog rekening houden met andere bijkomende kosten.

Deze kosten omvatten webhosting, domeinregistratie, eventuele thema's en modules, ontwikkeling en maatwerk als je specifieke functionaliteiten nodig hebt. Vergeet niet rekening te houden met onderhoud en updates van de site. Terwijl de Drupal-software zelf geen kosten met zich meebrengt, variëren de totale kosten voor een website op basis van deze factoren en de complexiteit van het project.

Drupal beheer en onderhoud

Drupal streeft er naar elk twee jaar en nieuwe versie uit te brengen. Hierdoor zijn beheer en onderhoud van een Drupal website essentiële taken die voor de veiligheid, prestaties en toekomstbestendigheid van de site zorgen. Regelmatige updates van de Drupal core en modules beschermen tegen beveiligingsrisico's en zorgen voor toegang tot de nieuwste functies en verbeteringen. 

Een technische partner gespecialiseerd in Drupal kan een strategische rol spelen in het ondersteunen van de groei en het succes van de website. Samenvattend is het beheer en onderhoud van een Drupal-website een doorlopende inspanning die cruciaal is voor het behouden van een sterke, veilige en dynamische online aanwezigheid.

Symfony componenten

Symfony is geen onderdeel van Drupal, maar Drupal gebruikt wel onderdelen van Symfony. Symfony is een set hergebruikbare PHP-componenten en een PHP-framework voor webapplicaties. Vanaf Drupal 8 is het Drupal CMS-systeem begonnen met het integreren van Symfony-componenten om zijn architectuur te verbeteren, de code te moderniseren en om de ontwikkeling van complexe functionaliteiten te vergemakkelijken. Dit betekent dat terwijl Drupal een zelfstandig CMS is, het profiteert van de robuuste, flexibele en schaalbare architectuur die Symfony biedt door enkele van zijn componenten te gebruiken. Dit heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de manier waarop Drupal werkt en hoe ontwikkelaars met Drupal kunnen werken.

Conclusie

Wanner je op zoek bent naar een veilig, betrouwbaar en flexibel CMS, biedt Drupal een uitstekende oplossing. Zijn open-source aard zorgt voor transparantie en constante verbeteringen in veiligheid, gesteund door een actieve en deskundige gemeenschap. 

De kracht van Drupal ligt in zijn aanpasbaarheid, sterke beveiligingsfuncties, en uitgebreide toegangscontrole, wat het een ideale keuze maakt voor instanties die gevoelige informatie beheren. Of het nu gaat om overheidsinstanties, zorginstellingen, of andere kritische sectoren, Drupal biedt de noodzakelijke tools en mogelijkheden om een veilige, robuuste en gebruiksvriendelijke online aanwezigheid te creëren en te onderhouden.

Drupal expert

Verder met Drupal?

Met de veelzijdigheid en veilig van Drupal is er ontzettend veel mogelijk. Wil je meer inzicht krijgen over de mogelijke kosten van Drupal? Neem contact op met onze business developer.
Neem contact op

Onze projecten

Bekijk alle projecten