IT Innovation Partner

AI Chatbot laten maken

Tegenwoordig zijn AI-chatbots niet langer een futuristische fantasie, maar een integraal onderdeel van de dagelijkse klantenservice. Deze slimme assistenten transformeren hoe bedrijven communiceren met hun klanten, waarbij ze menselijke interacties nabootsen met een verbazingwekkende nauwkeurigheid en efficiëntie. Lees verder over de essentiële rol die chatbots spelen in customer experience.
Scroll

De impact van AI chatbots

De cijfers liegen niet. Klarna's AI-chatbot onderstreept het belang van AI-technologie in de klantenservice:

 • Hoge productiviteit: Verwerkte 2,3 miljoen gesprekken, of twee derde van Klarna's klantenservicechats, dit is gelijk aan 700 fulltime medewerkers.
 • Klanttevredenheid: Evenaart menselijke medewerkers in klanttevredenheidsscores.
 • Efficiëntie in probleemoplossing: Nauwkeuriger in het oplossen van problemen, wat leidt tot 25% minder herhaalde vragen.
 • Tijdsbesparing: Klanten lossen problemen op in minder dan 2 minuten, een verbetering vergeleken met wat voorheen 11 minuten kostte.
 • Wereldwijd beschikbaarheid: Beschikbaar in 23 markten, 24/7, in meer dan 35 talen.
 • Financiële impact: Geschatte bijdrage van 40 miljoen USD aan Klarna's winstverbetering in 2024.

Deze prestaties illustreren duidelijk hoe essentieel AI-chatbots zijn voor bedrijven die streven naar efficiëntie, klanttevredenheid en schaalbaarheid.

Wat is een AI chatbot?

​​Een AI-chatbot is een geavanceerd type chatbot dat kunstmatige intelligentie gebruikt, vooral natuurlijke taalverwerking (NLP) en machine learning, om te begrijpen, te leren van en te reageren op menselijke interacties. Het kan complexe en gevarieerde vragen van gebruikers begrijpen en gepaste, contextuele antwoorden geven.

In tegenstelling tot een traditionele chatbot, die meestal afhankelijk is van voorgeprogrammeerde regels en scripts, kan een AI-chatbot zichzelf verbeteren en aanpassen op basis van de interacties die het heeft. Terwijl een standaard chatbot beperkt is tot vooraf gedefinieerde antwoorden, kan een AI-chatbot leren van vorige gesprekken en meer gepersonaliseerde en geavanceerde interacties bieden.

Wat zijn de voordelen van een AI chatbot?

AI-chatbots zijn onmisbaar in de hedendaagse zakelijke omgeving. Ze zijn buitengewoon efficiënt in het afhandelen van grote aantallen klantvragen, wat tijd bespaart voor zowel de klant als het bedrijf. Door hun nauwkeurigheid in probleemoplossing verminderen ze de noodzaak voor herhaalde interacties

Een belangrijk voordeel is de schaalbaarheid; AI-chatbots kunnen een werklast aan die gelijk is aan honderden, zo niet duizenden menselijke medewerkers, waardoor ze kostenefficiënt zijn. Bovendien bieden ze 24/7 beschikbaarheid, wat de klanttevredenheid verhoogt door onmiddellijke en consistente ondersteuning. We hebben de voordelen op een rijtje gezet: 

 • Kostenbesparing: Vermindert de noodzaak voor menselijke medewerkers.
 • Efficiëntieverbetering: Biedt snelle en nauwkeurige antwoorden.
 • 24/7 beschikbaarheid: Altijd toegankelijk voor klantvragen.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Door onmiddellijke ondersteuning en oplossingen.
 • Meertalige ondersteuning: Kan communiceren in diverse talen, waardoor het toegankelijker wordt voor een breder publiek.
 • Schaalbaarheid: Kan gemakkelijk worden aangepast aan groeiende vraag zonder extra kosten.
 • Klant inzicht: Verzamelt waardevolle klantgegevens voor verdere analyse en verbetering van de dienstverlening.

Lees verder over de voordelen van een AI chatbot.

Standaard of maatwerk oplossing?

Een standaard AI-chatbotoplossing biedt algemene functies en is ontworpen om op grote schaal te worden ingezet zonder specifieke aanpassingen. Het is vaak goedkoper en sneller te implementeren. Een maatwerk AI-chatbotoplossing daarentegen, is volledig aangepast aan de specifieke behoeften en vereisten van een bedrijf, inclusief integratie met bestaande systemen, uniekefuncties en een gepersonaliseerdegebruikerservaring. Maatwerk biedt meer flexibiliteit en effectiviteit.

AI chatbots zijn straks een onmisbare speler in je klantenservice team

Personalisatie in AI chatbots

AI-chatbots kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen basisvragen beantwoorden; ze bieden gepersonaliseerde ervaringen die vergelijkbaar zijn met interacties met een mens. Dankzij de vooruitgang in internettechnologie, marketingautomatisering, en kunstmatige intelligentie, is het mogelijk om een 1-op-1 personalisatie te bereiken. 

Chatbots kunnen nu functies vervullen zoals persoonlijke stylisten of virtuele reisagenten, waardoor klanten bijna alles kunnen bereiken zonder te hoeven navigeren op een website of app. Deze vorm van hyper-gepersonaliseerde communicatie vervaagt de lijn tussen mens en bot, waardoor klanten sneller krijgen wat ze willen​

Welke sector kun je AI chatbots toepassen?

AI-chatbots worden in diverse sectoren ingezet om klantenservice en operationele efficiëntie te verbeteren. In de e-commerce sector helpt Amazon's chatbot klanten bij het vinden van producten en het oplossen van bestelproblemen. In de gezondheidszorg biedt Babylon Health toegang tot AI-gedreven medisch advies, wat patiënten helpt bij het snel verkrijgen van betrouwbare gezondheidsinformatie. Bank of America's chatbot Erica, actief in het bankwezen, assisteert klanten met financiële vragen en transacties, waardoor de klanttevredenheid verhoogt. 

De inzetbaarheid van AI-chatbots strekt zich uit ver buiten de traditionele sectoren zoals e-commerce, gezondheidszorg en bankwezen. Deze technologie bewijst haar waarde ook in onderwijs, voor het verstrekken van studiehulp, in de toerismebranche om reizigers te ondersteunen met informatie, en zelfs in de overheidssector voor het efficiënt afhandelen van burgerverzoeken. Dit toont aan dat AI-chatbots een breed scala aan uitdagingen kunnen aanpakken, waardoor ze een veelzijdige oplossing zijn voor diverse bedrijfstakken en niet beperkt zijn tot enkele specifieke toepassingen.

Kunnen AI chatbots op elk platform?

AI chatbots kunnen op een breed scala aan platforms worden geïntegreerd. Afhankelijk van hun ontwerp en de beschikbare API's (Application Programming Interfaces) kunnen ze worden ingezet op websites, socialemediaplatforms, messaging-apps en zelfs in mobiele en desktopapplicaties. De flexibiliteit en aanpasbaarheid van moderne AI-chatbots maken ze tot een veelzijdige tool voor interactie met gebruikers over verschillende digitale kanalen.

Beginnen met een AI chatbot

Als je overweegt een AI chatbot in te zetten, kies dan voor een betrouwbare partner die verder kijkt dan je initiële vraagstuk. Deze partner moet niet alleen technische expertise hebben, maar ook inzicht bieden in hoe de chatbot jouw specifieke bedrijfsdoelen kan ondersteunen en verbeteren

Deze benadering zorgt voor een oplossing die echt aansluit bij jouw unieke behoeften en biedt de flexibiliteit om mee te groeien met toekomstige uitdagingen en kansen.

Zet AI in om je klantenservice te ontlasten

Processen stroomlijnen met AI Chatbots?

Wat kan een AI chatbot voor jouw specifike bedrijfsituatie betekenen? Wij helpen je graag verder. Neem contact op om te sparren.
Neem contact op

Projecten waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook intressant