IT Innovation Partner

FedEx

FedEx is een Amerikaans logistiek bedrijf dat koeriersdiensten aanbiedt via de lucht, zee en grond. Het is een afkorting voor Federal Express en zo’n 70% van de totale omzet wordt in de Verenigde Staten gerealiseerd.
  • Programmeertaal
    Shopify, GoLang, Shopify App Framework
  • Datum project
    Juni 2020 - September 2020
Scroll

De opdracht

FedEx beschikt over een eigen vloot van wel 650 vliegtuigen verspreid over 78 luchthavens en ook bestaan ze inmiddels al meer dan 35 jaar. Met bijna 50.000 man aan personeel zijn ze werkzaam in 220 landen. Ze bieden verschillende verzendopties aan waardoor je ervoor kan kiezen om nog sneller je pakje in huis te hebben. In Europa biedt FedEx dekking voor wel 50.000 postcodes en ook kan je je zending personaliseren als je specifieke eisen wenst.

FedEx kwam naar ons toe met de opdracht om een sterkere positie in de e-commerce markt te krijgen in Europa. Daarvoor wilde ze een native shipping app ontwikkelen voor Shopify. Normaal gesproken installeer je een algemene shipping app, zoals bijvoorbeeld Shippy Pro waar meerdere verzend aanbieders in zitten. Echter het nadeel daarvan is dat je niet al je verzendopties kan aanbieden.

Daarom wilde FedEx een eigen app die je kan installeren op je Shopify webshop. Het is een native app wat betekent dat het specifiek is gemaakt voor FedEx. De app is dus FedEx branded en je installeert het om zo alleen de FedEx verzending te gebruiken.

Het probleem zat in de vindbaarheid van FedEx in de Shopify app store. Er zaten veel tussenstappen voordat je met FedEx kon versturen. Als je FedEx op zocht in de Shopify app store resulteerde dat in een lijst van shipments apps waar FedEx in de beschrijving staat. Als je deze apps zou installeren zou je vele verschillende verzendopties krijgen, waar uiteindelijk ook FedEx in te vinden was. 

De oplossing

In de Shopify app die wij hebben gemaakt kan je alles van FedEx gebruiken zodat je niet alleen de algemene verzending hebt. Een shipping app die alle partijen aanbiedt, gebruikt alleen de opties die overeenkomen bij alle verzendbedrijven. Dus alleen de functionaliteiten die ze allemaal aanbieden werken.

Als FedEx iets aanbiedt wat andere partijen niet hebben, dan zit dat niet in die overkoepelende app. Het zou niet logisch zijn om dit erbij bouwen als misschien maar 5% van de gebruikers hiervan gebruik gaat maken. In de door ons gebouwde applicatie kun je dus kiezen uit alle verzendopties!

We hebben GoLang (ofwel Go) gebruikt voor het bouwen van de app. Golang is vergelijkbaar met of Python en het is een eigen taal in het programmeren. Het werkt goed samen met Google Cloud en alle tools hiervan. Google Cloud is heel schaalbaar, want je hoeft je nooit druk te maken om pieken tijdens bijvoorbeeld flash sales. Go is van Google en werkt daarom goed samen met Google Cloud.

Daarnaast is het Shopify App Framework gebruikt. Dit is een module waarmee je jouw app in Shopify laad in de Shopify style. Een module is een onderdeel in de gehele applicatie. Je kan het zien als een navigatiestructuur waarin je de app opdeelt. Hierdoor voelt het als een onderdeel van Shopify omdat je hun framework gebruikt.

Go gebruik je dus als communicatie stuk dat communiceert met FedEx zelf. De voorkant bestaat uit het Shopify framework en hiermee kan je bijvoorbeeld instellen welke afmetingen de dozen moeten zijn of kun je een verzendlabel aanmaken.

Het resultaat

In de Shopify app die wij voor FedEx hebben ontwikkelt kan je: verzendlabels aanmaken, status updates terugkijken van orders en notificaties naar klanten sturen over verzending status met de track en trace code.

Als merchant kan je pickups aanvragen, zodat je op een door jou gekozen moment een busje van FedEx kan laten langskomen om al je pakketjes op te halen. Daarnaast kan FedEx met de app meerdere verzendopties aanbieden dan dat het koeriersbedrijf in een algemene shipping app van Shopify zou staan. 

Hierdoor is het voor de gebruiker/merchant gemakkelijk geworden om FedEx te gebruiken als verzendmethode én zijn er uitgebreidere opties beschikbaar voor de FedEx verzending. 

FedEx is nu gemakkelijk vindbaar in de Shopify app store en is hierdoor meer zichtbaar voor haar klanten. Door meerdere opties aan te bieden voor de de gebruiker is er ook unieke waarde gecreëerd die niet bij de andere algemene shipping apps aangeboden wordt. 

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Ook een e-commerce app ontwikkelen?

Onze business developer bespreekt graag de mogelijkheden.

Misschien vind je dit ook interessant

Bekijk alle projecten