IT Innovation Partner

Web apps vs. Native apps

Apps op smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je kunt ze downloaden in de Apple of Google Play Store. Naast deze mobiele apps oftewel native apps, bestaan er ook web apps die je gebruikt in je webbrowser. Maar wanneer kies je nu voor een web app of een native app? Wij leggen je graag het verschil tussen deze soorten apps uit en wanneer je voor welke moet kiezen.
Scroll

Web apps

Vrijwel alle web apps worden geladen vanuit een webserver en zijn enkel te gebruik in je webbrowser. Je hoeft dus niet een app te downloaden of te installeren vanuit een app store. De soorten web apps lopen zeer uiteen. Voorbeelden van web apps zijn een webversie van een bepaalde software, chat applicaties of een kleine browsergame.

Het komt dus ook vaak voor dat zo’n app op twee manieren wordt aangeboden, als een native app en als web app. De web apps worden vaak gebouwd met HTML, CSS en/of Javascript wat wordt ondersteund door webbrowsers.

Voordelen van web apps

  • Een web app wordt beheerd zoals een website. Hierdoor ontwikkel je een generieke widget  voor alle verschillende platformen.
  • Er is up-to-date informatie aanwezig voor bezoekers
  • Je bent niet afhankelijk van goedkeuring voor plaatsing van de app in een store.
  • Lage ontwikkelkosten

Nadelen van web apps

  • Niet alle functionaliteiten van een telefoon of tablet zijn bruikbaar en ook is er geen opslag van data op het apparaat zelf. Je hebt dus altijd verbinding met internet nodig.
  • Je hebt geen distributiekanaal bij een web app en je kunt alleen toepassingen ontwikkelen met HTML, wat technisch een beperking is.

Native apps

Native apps zijn mobiele apps, ze zijn ontworpen voor een bepaald platform. Je moet deze downloaden op een Android, IOS of Windows device. Op de algehele app markt domineert de mobiele app. Toch heeft een native app ook nadelen.

Voordat de app geplaatst mag worden in de app stores, moet hij eerst goedkeuring krijgen van Apple of Google. Ook een update in de software van het platform kan ervoor zorgen dat de techniek aangepast moet worden.

Tegenwoordig kunnen apps voor IOS en Android ook tegelijk gemaakt worden in het programma Flutter. Hierdoor ben je minder tijd en geld kwijt, omdat je de app niet meer apart voor IOS en Android hoeft te maken.

Voordelen van native apps

  • Native apps zijn gebruiksvriendelijk doordat ze zijn ontwikkeld voor een specifiek platform. Doordat er optimaal native elementen gebruikt worden, ervaart de gebruiker de app als prettig. Zo gebruik je bijvoorbeeld de hele capaciteit van de telefoon zoals het geheugen, design standaards en mobiel specifieke functionaliteiten.

Nadelen van native apps

  • Voordat de app geplaatst mag worden in de app stores, moet hij eerst goedkeuring krijgen van Apple of Google.
  • Een update in de software van het platform kan ervoor zorgen dat de techniek van de mobiele app aangepast moet worden.

Afweging

Het voordeel van een web app ontwikkelen is dat de applicatie door alle devices wordt ondersteund mits het beschikt over de door de web app ondersteunde webbrowser. Hoewel het niet altijd mogelijk is om de web app op iedere browser te optimaliseren, is het dus wel mogelijk om je app op alle platformen aan te bieden.

Een ander voordeel van een web app is de veiligheid. Waar mobiele apps een update nodig hebben om een veiligheidslek te dichten, kunnen web apps direct worden aangepast en beschikt de gebruiker meteen over de veiligste versie.

Wat betreft de kosten zijn web apps over het algemeen relatief goedkoper dan een native (mobile) app. Als je bijvoorbeeld een normale website hebt, hoef je enkel de bestaande website te optimaliseren voor mobiel. De kosten voor het ontwikkelen van een mobiele app bedragen gemiddeld tussen de 10.000 en 200.000 euro. Bepaalde functionaliteiten kosten duizenden euro's, maar om een eerlijke inschatting te maken is het belangrijk om alle zaken op gebied van ontwikkeling en onderhoud te maken.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Een app ontwikkelen?

Loop je al een tijdje rond met het idee om een app te laten maken, maar weet je niet wat voor soort app je wilt ontwikkelen? Dan is het belangrijk om eerst de doelen en functionaliteiten te bepalen van je app. Wil je de app gaan gebruiken op je telefoon? Of moet hij beschikbaar zijn in een webbrowser? Indien je graag advies wilt ontvangen voor jouw idee kan je onze mobile experts altijd bellen voor vrijblijvend advies.

Apps die we hebben ontwikkeld

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant