Een app ontwikkelen, hoe doe je dat?

Als je een app wilt laten maken kan je kiezen uit verschillende soorten apps. Zo heb je mobiele app die je kan downloaden in de App Stores, maar ook heb je web apps die je kan gebruiken in je internet browser. Het is dus belangrijk dat je voordat je een app laat maken het doel van de app bepaalt, zodat je weet welke soort app je wilt gaan ontwikkelen.

Bij Notive ontwikkelen we alle soorten apps, dus als je eens wilt sparren over de mogelijkheden voor jouw app kun je ons altijd bellen voor vrijblijvend advies. In dit artikel gaan we verder in op alles wat komt kijken bij de ontwikkeling van een app.

Kosten

De kosten van een app laten maken verschillen heel erg. Dit heeft te maken met de aard van de app. Als je bijvoorbeeld een app neemt die dient als een webshop, hoef je in principe geen rekening te houden met achterliggende wiskundige formules. Voor het ontwikkelen van dit soort apps ben je sneller klaar dan apps die om meer complexiteit vragen. Gemiddeld ben je voor een app laten maken tussen de €5.000 en €20.000 kwijt afhankelijk van de tijd die je eraan besteed.

Zo hebben we voor Tailie een app ontwikkeld die dankzij een zelf genomen foto, en het plaatsen van punten op die foto, jouw kledingmaat kan bepalen. Omdat dit samenhangt met meer complexiteit, waaronder wiskundige formules, kost dit meer tijd dan een webshop app en daarom kosten dit soort apps meer om te laten ontwikkelen.

Hoeveel tijd kost het om een app te ontwikkelen?

Ook de tijd voor het ontwikkelen van een app verschilt heel erg door de functionaliteit en de complexiteit van de app. Gemiddeld kost het maken van een simpele app ongeveer 2 maanden en die van een complexe app vaak wel 6 maanden of langer. Globaal moet je ongeveer uitgaan van de volgende fasen bij de ontwikkeling van een app:

  • UX/Development intake (1-4 weken)
  • Analyse en wireframing (2-4 weken)
  • UX review/technisch ontwerp (2-4 weken)
  • Visuele uitwerking (1-4 maanden)
  • UI/Development review (2-4 maanden)

Soorten apps

Apps kunnen op verschillende manieren ontwikkeld worden. We maken onderscheid tussen native, hybride, cross-platform en web apps. 

Een native app is een app die je kan downloaden in de Apple of Google Play Store. Het voordeel van een native app is dat deze geïnstalleerd moet worden op het apparaat van de gebruiker. Je hebt geen internetverbinding nodig om hem te gebruiken en ook is hij al toegespitst op jouw specifieke besturingssysteem. 

Web apps zijn applicaties die mobiele versies zijn van een website. Je hoeft ze niet te downloaden en ze zijn direct bereikbaar in je browser. 

Een hybride app is een applicatie die een combinatie vormt tussen web en native apps. Je installeert ze op je apparaat, maar je laadt hem vanuit een webpagina. 

Een cross-platform app geeft je de mogelijkheid om je app in een taal te programmeren waardoor de codes automatisch worden omgezet naar het platform waarvoor jouw app is bedoeld. Helaas werkt de app hierdoor vaak langzamer, omdat je altijd internet nodig hebt en het minder mogelijkheden biedt.

Meer weten over de verschillende soorten apps? Lees dan dit artikel eens!

Jouw app een succes maken

Als je een app laat maken, moet je goed nadenken in welke app store je hem wilt plaatsen. Apple heeft bijvoorbeeld strengere regels voor de app store dan de play store voor Android. Ook moet je goed nadenken voor welk apparaat je de app laat maken. Een app voor een iPad vergt namelijk andere groottes en technische aspecten dan voor een mobiele telefoon. Je moet dus goed nadenken waar jouw gebruikers de app gaan gebruiken om je app een succes te maken.

Zo hebben wij voor Blue Water App een app ontwikkeld waarbij jacht eigenaren makkelijker kunnen betalen in de havens. Deze hebben we beschikbaar gemaakt voor telefoons, maar niet voor iPads, omdat de gebruiker met zijn telefoon afrekent. Jouw doelgroep kennen is essentieel om je app een succes te laten maken, bij Notive denken we graag met je mee. 

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Een app laten maken?

Of je nu een app nodig hebt voor je Shopify webshop of op zoek met naar een mobiele app, wij helpen je graag.
Neem contact op met Elham!

Onze mobiele apps

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant