IT Innovation Partner

Alles wat je moet weten over hosting voor je webshop

Of je nu een beginnende website-eigenaar bent of al ervaring hebt met het runnen van een online aanwezigheid, hosting is een essentieel onderdeel van het lanceren en onderhouden van een succesvolle website en webshop. Hier ontdek je alles wat je moet weten over hosting en waar je op moet letten om de beste hostingoplossing voor jouw behoeften te vinden.
Scroll

Waarom heb je hosting nodig?

Hosting is de dienst die ervoor zorgt dat jouw website toegankelijk is voor bezoekers via het internet. Een hostingprovider plaatst jouw website op een server, waardoor deze 24/7 beschikbaar is voor jouw doelgroep. Zonder hosting zou jouw website niet zichtbaar zijn voor het grote publiek en zou het moeilijk zijn om jouw online doelen te bereiken.

Wat wordt bedoeld met hosting?

Bij het kiezen van een hostingprovider zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden. Denk aan de prestaties, betrouwbaarheid, schaalbaarheid en klantenservice van de hostingprovider. Kies een hostingpakket dat past bij de behoeften van jouw website en bedrijf, en zorg ervoor dat het de benodigde technische specificaties ondersteunt.

Hoe werkt hosting van een website?

Hosting van een website omvat het plaatsen van alle bestanden, afbeeldingen en gegevens van jouw website op een server die verbonden is met het internet. Wanneer een bezoeker jouw website opent, wordt de inhoud van de server naar de browser van de bezoeker gestuurd, waardoor de website wordt weergegeven.

Wat kost hosting per jaar?

De kosten voor webhosting per jaar in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van de hostingprovider, het type hosting dat je kiest en de specificaties van je website. Hier zijn enkele algemene prijsklassen:

 1. Gedeelde Hosting: Dit is meestal de meest betaalbare optie. In Nederland kunnen de kosten voor gedeelde hosting variëren van ongeveer €30 tot €150 per jaar, afhankelijk van de provider en het pakket.
 2. VPS (Virtual Private Server) Hosting: Dit biedt meer resources en controle dan gedeelde hosting. De kosten voor VPS-hosting kunnen variëren van €120 tot €600 per jaar, afhankelijk van de specificaties.
 3. Dedicated Hosting: Hierbij huur je een volledige server voor jouw website. De kosten voor dedicated hosting in Nederland variëren meestal van €600 tot enkele duizenden euro's per jaar, afhankelijk van de serverconfiguratie.
 4. Cloud Hosting: Cloud-hostingprijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van je gebruik. Voor licht gebruik kunnen de kosten enkele tientallen tot honderden euro's per jaar bedragen. Grootschalige toepassingen kunnen duizenden euro's per jaar kosten.
 5. Managed WordPress Hosting: Specifiek voor WordPress-websites kan dit variëren van €60 tot €300+ per jaar, afhankelijk van de provider en de functies.

Houd er rekening mee dat dit slechts algemene prijsklassen zijn en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren op basis van de provider, de functies die je nodig hebt en eventuele extra's zoals beveiliging en ondersteuning. Het is belangrijk om verschillende hostingproviders te vergelijken en te overwegen welk type hosting het beste past bij jouw behoeften en budget.

Wie kan mijn website hosten?

Er zijn tal van hostingproviders beschikbaar die jouw website kunnen hosten. Van grote hostingbedrijven tot kleinere gespecialiseerde hostingdiensten, er is voor elk wat wils. Kies een hostingprovider die betrouwbaar is en een goede reputatie heeft op het gebied van prestaties en klantenservice.

Waar host ik mijn website?

De locatie van de servers van jouw hostingprovider kan van invloed zijn op de snelheid en prestaties van jouw website. Overweeg om te kiezen voor een hostingprovider met servers in de regio waar jouw doelgroep zich bevindt, zodat jouw website snel kan laden voor bezoekers.

De voordelen van inbegrepen hosting

E-commerceplatforms zoals Shopify bieden doorgaans hosting als onderdeel van hun diensten om verschillende redenen:

 1. Gemak voor gebruikers: Het bieden van geïntegreerde hosting maakt het voor e-commerceondernemers eenvoudiger en gemakkelijker om hun online winkels op te zetten. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over het vinden van een aparte hostingprovider en het beheren van de technische aspecten van hosting.
 2. Geoptimaliseerde prestaties: E-commerceplatforms kunnen de hostingomgeving optimaliseren voor hun specifieke software en eisen. Dit betekent dat de servers zijn geconfigureerd om snel en betrouwbaar te werken met de e-commercefunctionaliteiten, wat resulteert in een betere gebruikerservaring voor klanten.
 3. Schaalbaarheid: E-commerceplatforms kunnen gemakkelijk schaalbare hostingoplossingen bieden. Dit betekent dat webshops kunnen meegroeien met de behoeften van het bedrijf zonder dat er grote technische aanpassingen nodig zijn.
 4. Beveiliging: Hosting die wordt aangeboden door e-commerceplatforms wordt meestal geleverd met ingebouwde beveiligingsmaatregelen en updates. Dit helpt bij het beschermen van klantgegevens, betalingsinformatie en de algehele integriteit van de webshop.
 5. Ondersteuning en klantenservice: E-commerceplatforms bieden vaak ondersteuning en klantenservice voor zowel technische problemen als algemene vragen over het platform. Dit kan een grote hulp zijn voor e-commerceondernemers die niet veel technische kennis hebben.
 6. Alles-in-één oplossing: Voor veel ondernemers is het aantrekkelijk om een alles-in-één oplossing te hebben. Met hosting inbegrepen, hoeven ze niet te jongleren met verschillende leveranciers en kunnen ze zich richten op het runnen van hun bedrijf.

Het is echter belangrijk op te merken dat de hosting die wordt aangeboden door e-commerceplatforms kan variëren in termen van functies en prestaties. Sommige ondernemers met zeer specifieke hostingbehoeften kunnen er uiteindelijk voor kiezen om hun eigen hostingprovider te gebruiken voor meer controle en aanpassingsmogelijkheden. Maar voor veel kleinere en middelgrote e-commercebedrijven is de inbegrepen hosting van een platform als Shopify vaak een uitstekende keuze vanwege de voordelen en gemakken die het biedt.

E-commerceplatforms met inbegrepen hosting

Verschillende e-commerceplatforms bieden hosting als onderdeel van hun diensten. Hier zijn enkele populaire e-commerceplatforms die hosting inbegrepen hebben:

Shopify

Shopify is een van de meest bekende e-commerceplatforms en biedt cloudgebaseerde hosting. Ze beheren alle technische aspecten van hosting, waardoor het voor winkeliers gemakkelijk is om hun online winkels op te zetten en te beheren.

BigCommerce

BigCommerce is een ander krachtig e-commerceplatform met geïntegreerde hosting. Ze bieden schaalbare hostingoplossingen voor zowel kleine als grote bedrijven.

WooCommerce (met hostingproviders)

WooCommerce is een populaire e-commerceplugin voor WordPress. Terwijl WooCommerce op zichzelf geen hosting inbegrepen heeft, kunnen veel hostingproviders beheerde WooCommerce-hostingpakketten aanbieden waarbij de technische aspecten van hosting worden beheerd.

Houd er rekening mee dat de specifieke hostingdiensten en -prestaties kunnen variëren tussen deze platforms. Het is belangrijk om de details van elk platform te onderzoeken en te vergelijken om ervoor te zorgen dat ze aan je behoeften voldoen, vooral als je specifieke technische vereisten hebt voor je webshop.

Migreren van e-commerce platform

Kamp je met trage laadtijden, onbetrouwbare uptime, beveiligingsproblemen of gebrek aan schaalbaarheid? Hosting problemen kunnen niet alleen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden, maar ook het vertrouwen van klanten ondermijnen. In dergelijke situaties kan het verstandig zijn om de overstap te overwegen naar een e-commerceplatform dat geïntegreerde hostingdiensten aanbiedt.

Wat deze overstap aantrekkelijk maakt, is de mogelijkheid om te profiteren van een hostingomgeving die nauwkeurig is geoptimaliseerd voor e-commercebehoeften. E-commerceplatforms kunnen hun servers configureren en afstemmen op de specifieke eisen van hun software, wat resulteert in aanzienlijk verbeterde prestaties en een betere gebruikerservaring voor klanten. Bovendien bieden deze platforms vaak ingebouwde beveiligingsmaatregelen en regelmatige updates om de integriteit van de webshop en de gegevens van klanten te waarborgen.

Een ander belangrijk voordeel van een e-commerceplatform met inbegrepen hosting is schaalbaarheid. Dit betekent dat webshops gemakkelijk kunnen meegroeien met het groeiende aantal bezoekers en de toenemende eisen van het bedrijf, zonder dat er aanzienlijke technische aanpassingen nodig zijn. Dit is vooral gunstig voor kleine en middelgrote e-commercebedrijven die hun bedrijf willen uitbreiden zonder zich zorgen te maken over de technische aspecten van hosting.

Kortom, het overstappen naar een e-commerceplatform met inbegrepen hosting kan een strategische zet zijn om de algehele prestaties en betrouwbaarheid van een webshop te verbeteren, terwijl het tegelijkertijd de last van technische zorgen verlicht.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Klaar om te innoveren?

De mogelijkheden voor webshop hosting bespreken of overweeg je te migreren van platform? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Onze Business Developer helpt je verder

Projecten waar wij trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant