IT Innovation Partner

Replatforming

Heb jij een webshop en kamp je met problemen als de functionaliteit, schaalbaarheid of past het simpelweg gewoon niet meer bij de behoeften van jouw bedrijf? Dan kun je overwegen om je huidige e-commerce platform te veranderen naar iets nieuws en krachtigers. We vertellen graag alles wat je moet weten over replatforming, waarom het belangrijk kan zijn voor de groei van je bedrijf en hoe je kunt bepalen wanneer het tijd is voor de overstap! 
Scroll

Wat is Replatforming?

Replatforming verwijst naar het proces waarbij een webshop wordt gemigreerd van het ene e-commerce platform naar een ander e-commerce platform. Het omvat het verplaatsen van producten, applicaties, koppelingen, klantgegevens, bestellingen en andere belangrijke informatie naar een nieuw platform. Replatforming biedt bedrijven de mogelijkheid om over te stappen naar een geavanceerder, flexibeler en schaalbaarder platform dat beter aansluit bij hun huidige en toekomstige behoeften.

Waarom is Replatforming nodig?

Beperkingen op je huidige webshop

Ten eerste kan je huidige e-commerce platform beperkingen hebben op het gebied van functionaliteit, aanpassingsmogelijkheden of schaalbaarheid. Replatforming stelt je in staat om te profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen en geavanceerde functies en integraties die je bedrijf een concurrentievoordeel kunnen bieden.

Je hebt andere eisen 

Daarnaast kun je merken dat je huidige platform niet voldoet aan de groeiende behoeften van je bedrijf. Als je bijvoorbeeld meer producten, meer klanten of een internationale aanwezigheid hebt, kan een nieuw platform betere prestaties en schaalbaarheid bieden om aan deze eisen te voldoen.

Betere klantervaring bieden

Bovendien kan de gebruikerservaring van je webshop van cruciaal belang zijn voor het succes van je bedrijf. Een verouderd platform kan leiden tot trage laadtijden, een moeilijke navigatie en een slechte mobiele ervaring. Met replatforming kun je een moderne, responsieve en gebruiksvriendelijke webshop creëren die je klanten aanspreekt en een positieve indruk achterlaat.

Hoe kan replatforming jouw bedrijf helpen? 

Replatforming biedt bedrijven een krachtige mogelijkheid om hun online aanwezigheid te versterken en concurrentievoordeel te behalen. Door over te stappen naar een geavanceerder e-commerceplatform kunnen bedrijven profiteren van een breed scala aan nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten. Dit omvat verbeterde gebruikerservaringen, responsieve ontwerpen, geavanceerde marketingtools, betere prestaties en schaalbaarheid, en naadloze integraties met andere bedrijfssystemen. 

Replatforming stelt bedrijven in staat om hun webshops efficiënter te beheren, flexibeler in te spelen op markttrends en hun groeipotentieel te maximaliseren. Bovendien biedt het de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderende klantbehoeften en technologische ontwikkelingen, waardoor bedrijven een concurrentievoordeel behouden in de dynamische e-commerceomgeving. 

Migratie mogelijkheden

Migreren is niet alleen een belangrijk proces voor webshops, maar ook voor websites en webapplicaties. Het vormt een perfecte gelegenheid om niet alleen de technische infrastructuur te vernieuwen, maar ook om verbeteringen aan te brengen in de gebruikerservaring, snelheid en beveiliging van je platform.

Webapplicatie Migratie

Migreren van een webapplicatie is een complex proces dat zorgvuldige planning vereist om functionaliteit, data-integriteit en gebruikerservaring te waarborgen. Het gaat niet alleen om het verhuizen van data, maar ook om het waarborgen dat de applicatie naadloos werkt op een nieuw platform of infrastructuur. Dit houdt in: het updaten van codebases naar compatibele talen of frameworks, het migreren van databases met behoud van alle datarelaties, en het testen van functionaliteiten in de nieuwe omgeving. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de prestaties, schaalbaarheid en beveiliging van de webapplicatie, terwijl downtime geminimaliseerd wordt en gebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

Website Migratie

Bij het migreren van een website staan andere overwegingen centraal, zoals het behouden van SEO-waarde en het minimaliseren van impact op de gebruikerservaring. Een website migratie kan variëren van het overzetten naar een nieuw content management systeem (CMS), het veranderen van hostingproviders, tot het volledig herontwerpen van de site. Elke stap moet nauwgezet gepland worden om te zorgen dat URL-structuren behouden blijven of correct omgeleid worden, dat meta-data en andere SEO-elementen intact blijven, en dat de nieuwe site geoptimaliseerd is voor snelheid en mobiel gebruik. Succesvolle website migratie versterkt niet alleen de online aanwezigheid, maar kan ook leiden tot betere gebruikerservaring en hogere conversieratio’s.

Content en data

Als je overstapt naar een nieuw e-commerce platform, is dit hét moment om niet alleen de boel technisch op te frissen, maar ook om je webshop een hele nieuwe look te geven. Zie het als een kans om eens kritisch naar je site te kijken en je af te vragen: past dit nog wel bij ons? Vaak kom je erachter dat je oude content een beetje gedateerd aanvoelt naast je gloednieuwe design. Dus, terwijl je bezig bent met de migratie, waarom niet meteen wat frisse content erin gooien die beter past bij je nieuwe stijl?

Daarnaast is het van belang om in orde te hebben welke data er over gezet moet worden. Van productdetails tot klantgegevens, deze info is superbelangrijk voor het soepel laten lopen van alles. Zorg ervoor dat deze data netjes en georganiseerd is voordat je de overstap maakt. Dit maakt de hele migratie niet alleen een stuk makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je webshop er niet alleen beter uitziet, maar ook lekker loopt.

Opgebouwde waarde in Google

Bij de migratie naar een nieuw e-commerce platform is het belangrijk om te weten dat hoewel de opgebouwde posities binnen Google zeer belangrijk zijn, het behoud ervan niet gegarandeerd kan worden. Essentiële stappen zoals het zorgvuldig doorvoeren van 301-redirects voor oude URL's, het bijwerken van sitemaps, en het nauwkeurig opnieuw indienen van deze sitemaps bij zoekmachines helpen bij het behouden van de SEO-waarde. 

De migratie biedt echter nieuwe kansen voor verbeterde prestaties op Google. Door het opzetten van een logische URL-structuur en indien nodig het aanpassen van de structuur van je content, open je de deur naar betere SEO-prestaties. Fluctuaties in de zoekresultaten direct na de migratie zijn te verwachten, maar dit biedt ook ruimte voor verbetering op lange termijn.

Het betrekken van een deskundige technische partner kan een vlotte migratie waarborgen, waarbij de negatieve impact op je SEO-prestaties tot een minimum beperkt blijft en er tegelijkertijd een sterke basis wordt gelegd voor toekomstige verbeteringen in zichtbaarheid en prestaties.

Van open source naar SaaS

Als je de overstap overweegt van een open-source e-commerce platform naar een SaaS-platform zoals Shopify of Lightspeed, is het belangrijk om je bewust te zijn van de uitdagingen die open-source platforms met zich meebrengen. Open-source software, zoals Magento, geeft je de vrijheid om de broncode naar wens aan te passen. Dit biedt flexibiliteit en personalisatieopties, waardoor je webshop precies kan doen wat jij wilt.

Echter, deze vrijheid komt met verantwoordelijkheden. Het zelf beheren van updates en beveiligingspatches kan een tijdrovende klus zijn, en vereist een zekere mate van technische kennis. Zonder een toegewijd ontwikkelingsteam kan dit leiden tot kwetsbaarheden in je site. Daarnaast, omdat je meer controle hebt over je platform, ben je ook verantwoordelijk voor de hosting, wat kan resulteren in extra kosten en het beheer van serverprestaties.

Bij een migratie naar een SaaS-platform moet je rekening houden met de mogelijkheid dat niet alle op maat gemaakte functionaliteiten of integraties naadloos overgezet kunnen worden. Maar, maatwerk maakt hierin ontzettend veel mogelijk. SaaS-platformen bieden snelheid, gemak en regelmatige updates. Het kiezen van de juiste strategie en tools voor data-overdracht is cruciaal om ervoor te zorgen dat je waardevolle data niet verloren gaat of corrupt raakt tijdens het proces.

De overgang van open source naar SaaS (of andersom) kan complex zijn, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning is het zeker haalbaar. Onze specialisten staan klaar om je door dit proces te helpen, van het beoordelen van je huidige platform tot het implementeren en optimaliseren van je nieuwe SaaS-oplossing.

Migreren naar Shopify 

Heb jij een Woocommerce, Magento 2 of Craft Commerce webshop en ben je niet helemaal tevreden meer? Dan is een populaire keuze voor replatforming het overstappen naar Shopify, een toonaangevend e-commerce platform met een breed scala aan functies en mogelijkheden. 

Met Shopify kun je profiteren van een gebruiksvriendelijke interface, krachtige tools voor productbeheer, geïntegreerde betalingsmogelijkheden, flexibele thema's en een uitgebreide app store voor het toevoegen van extra functionaliteit aan je webshop. 

Bovendien biedt Shopify uitgebreide ondersteuning, beveiliging en schaalbaarheid, zodat je webshop kan meegroeien met je bedrijf. Wanneer de standaard opties van Shopify niet genoeg zijn is het ook mogelijk om je Shopify webshop uit te breiden met Shopify maatwerk ontwikkeling. Het migreren naar Shopify vereist echter ook expertise en ervaring om een succesvolle overgang te waarborgen. 

Door samen te werken met een Shopify expert of een gespecialiseerd team kun je profiteren van hun kennis en ervaring om een naadloze migratie naar Shopify te realiseren en je bedrijf te laten bloeien op dit krachtige e-commerce platform.

Migreren naar Lightspeed 

Een andere mogelijkheid voor replatforming is het overstappen naar Lightspeed, een geavanceerd e-commerce platform dat specifiek is ontworpen voor retailers en horecaondernemingen

Met Lightspeed kun je profiteren van krachtige functies zoals voorraadbeheer, POS (Point of Sale) integratie, uitgebreide rapportagemogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface. Het platform biedt ook verschillende specifieke oplossingen voor diverse industrieën, zoals retail, mode, elektronica en meer. 

Met Lightspeed kun je je webshop op maat bouwen en aanpassen aan je specifieke behoeften en merkidentiteit. Een succesvolle overstap naar Lightspeed vereist echter een zorgvuldige planning en uitvoering, waarbij de hulp van een ervaren Lightspeed expert waardevol kan zijn. Door samen te werken met een expert op het gebied van Lightspeed, kun je profiteren van hun kennis en expertise om een soepele overgang naar dit platform te garanderen en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen.

Verken e-commerceplatformen

Het is belangrijk om te vermelden dat het migreren naar Shopify of Lightspeed niet de enige optie zijn, maar wel een populaire keuze vanwege de vele voordelen die de platformen bieden. Bij het kiezen van een nieuw e-commerce platform is het essentieel om te evalueren welke platform het beste past bij je bedrijfsbehoeften, doelstellingen en budget.

Schakel een expert in

Het uitvoeren van een succesvolle replatforming vereist technische expertise, ervaring en diepgaande kennis van e-commerce platforms. Het is daarom sterk aanbevolen om een e-commerce expert of een team van specialisten in te schakelen die bekend zijn met het specifieke platform waar je naar wilt overstappen. 

Deze experts kunnen je helpen bij het plannen, ontwerpen en implementeren van het migratieproces. Ze kunnen ook waardevol advies geven over het selecteren van het juiste e-commerce platform dat het beste aansluit bij je bedrijfsbehoeften en doelstellingen. Door een expert in te schakelen, minimaliseer je de risico's, verminder je de kans op fouten en zorg je ervoor dat de overgang soepel verloopt, waardoor je bedrijf snel weer operationeel is op het nieuwe platform.

Kortom, het inschakelen van een expert voor replatforming is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de migratie soepel verloopt, zodat alle gegevens en functionaliteiten correct worden overgezet en dat je nieuwe e-commerce platform optimaal presteert voor je bedrijf en klanten.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Replatformen?

Replatforming is meer dan alleen een IT-traject. Het is een reactie op de veranderende behoeften van consumenten en heeft een multidisciplinaire aanpak nodig. Wil je eens sparren over wat replatforming voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op.
Neemt contact op met onze business developer

Bekijk onze replatform projecten

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant