IT Innovation Partner

Replatforming

Heb jij een webshop en kamp je met problemen als de functionaliteit, schaalbaarheid of past het simpelweg gewoon niet meer bij de behoeften van jouw bedrijf? Dan kun je overwegen om je huidige e-commerce platform te veranderen naar iets nieuws en krachtigers. We vertellen graag alles wat je moet weten over replatforming, waarom het belangrijk kan zijn voor de groei van je bedrijf en hoe je kunt bepalen wanneer het tijd is voor de overstap! 
Scroll

Wat is Replatforming?

Replatforming verwijst naar het proces waarbij een webshop wordt gemigreerd van het ene e-commerce platform naar een ander e-commerce platform. Het omvat het verplaatsen van producten, applicaties, koppelingen, klantgegevens, bestellingen en andere belangrijke informatie naar een nieuw platform. Replatforming biedt bedrijven de mogelijkheid om over te stappen naar een geavanceerder, flexibeler en schaalbaarder platform dat beter aansluit bij hun huidige en toekomstige behoeften.

Waarom is Replatforming nodig?

Beperkingen op je huidige webshop

Ten eerste kan je huidige e-commerce platform beperkingen hebben op het gebied van functionaliteit, aanpassingsmogelijkheden of schaalbaarheid. Replatforming stelt je in staat om te profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen en geavanceerde functies en integraties die je bedrijf een concurrentievoordeel kunnen bieden.

Je hebt andere eisen 

Daarnaast kun je merken dat je huidige platform niet voldoet aan de groeiende behoeften van je bedrijf. Als je bijvoorbeeld meer producten, meer klanten of een internationale aanwezigheid hebt, kan een nieuw platform betere prestaties en schaalbaarheid bieden om aan deze eisen te voldoen.

Betere klantervaring bieden

Bovendien kan de gebruikerservaring van je webshop van cruciaal belang zijn voor het succes van je bedrijf. Een verouderd platform kan leiden tot trage laadtijden, een moeilijke navigatie en een slechte mobiele ervaring. Met replatforming kun je een moderne, responsieve en gebruiksvriendelijke webshop creëren die je klanten aanspreekt en een positieve indruk achterlaat.

Hoe kan replatforming jouw bedrijf helpen? 

Replatforming biedt bedrijven een krachtige mogelijkheid om hun online aanwezigheid te versterken en concurrentievoordeel te behalen. Door over te stappen naar een geavanceerder e-commerceplatform kunnen bedrijven profiteren van een breed scala aan nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten. Dit omvat verbeterde gebruikerservaringen, responsieve ontwerpen, geavanceerde marketingtools, betere prestaties en schaalbaarheid, en naadloze integraties met andere bedrijfssystemen. 

Replatforming stelt bedrijven in staat om hun webshops efficiënter te beheren, flexibeler in te spelen op markttrends en hun groeipotentieel te maximaliseren. Bovendien biedt het de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderende klantbehoeften en technologische ontwikkelingen, waardoor bedrijven een concurrentievoordeel behouden in de dynamische e-commerceomgeving. 

Zet de klant centraal

Heb je zelf al ideeën die je wilt doorvoeren in je nieuwe platform, test het dan eerst bij je klanten. Ga met ze in gesprek en breng hun behoeften in kaart. Hierdoor krijg je meer inzichten in de verwachtingen bij je nieuwe platform.

Ook is het cruciaal om belangrijke data van jouw klanten te verzamelen via Google Analytics. Hier kan je data analyseren aan de hand van bijvoorbeeld het aankoop- en zoekgedrag van je klanten.

Zo ben je in staat persona’s te maken van klanten, zodat je klanten kan opsplitsen in verschillende profielen. Deze klantprofielen geven je meer inzicht in de doelen die je moet stellen bij de migratie naar je nieuwe e-commerce platform.

Van open source naar SaaS

Shopify en Lightspeed zijn beide SaaS platformen, wat letterlijk Software as a Service betekent. Dit houdt in dat je de software niet hoeft aan te schaffen, maar je bijvoorbeeld een contract per maand afsluit om het te gebruiken. Voordelen hiervan zijn dat het snel te gebruiken is, het minder geld kost en upgrades automatisch worden gedaan.

Magento is daarentegen open source, wat inhoudt dat de broncode van de software vrij beschikbaar is voor iedereen en je deze kan aanpassen, aanvullen en verspreiden. Voordelen hiervan zijn dat nieuwe ontwikkelingen snel worden opgenomen, doorontwikkeling wereldwijd door een grote groep ontwikkelaars wordt gedaan en het veel flexibiliteit biedt.

Het kan zijn dat door veranderende behoefte je wil migreren van een open source e-commerce platform naar een SaaS platform. Van SaaS naar Saas is makkelijker dan van open source naar SaaS of andersom. Wil je weten wat hier allemaal bij komt kijken? Onze specialisten informeren je graag.

Replatforming & klanten

Het zien van een nieuwe website door replatforming kan bij klanten verschillende reacties uitlokken. Heb ik wel de goede site ingetypt? Is de site gehackt? Hierdoor kunnen klanten afwachtend zijn met het plaatsen van een bestelling na de migratie naar een nieuw platform. In principe verlopen klanten 4 fasen na replatforming: ontkenningweerstandexploratie en acceptatie.

De laatste fase is een belangrijke fase, gezien klanten naar de concurrent overstappen als zij je nieuwe platform niet accepteren. Begeleid ze daarom en geef instructies over de werking van je nieuwe platform. Maak bijvoorbeeld een instructievideo waarin je stap voor stap uitlegt hoe de website werkt.

Content en data

Bij de migratie naar een nieuw e-commerce platform spelen content en data een grote rol. Migratie zorgt vaak voor een nieuwe huisstijl. De content van de oude webshop voldoet niet meer aan de huidige content en moet aangepast worden.

Begin daarom tijdens de migratie al met het ontwikkelen van nieuwe content. Daarnaast bevat het oude e-commerce platform data die van belang is bij het koppelen van systemen. Zorg dus dat deze data op orde is.

Opgebouwde waarde in Google

Je bent aan het migreren naar een nieuw e-commerce platform en na de livegang van je website krijg je veel 404 meldingen. Dit betekent dat een opgevraagde URL niet gevonden kan worden waardoor grote hoeveelheden verkeer en omzet mis worden gelopen.

Als je replatformt veranderen de URL’s van je pagina vaak. Zoekmachines hebben oude URL’s opgenomen in hun index, waardoor je naar verwijderde of gewijzigde pagina’s wordt geleid en de 404 melding ziet. Dit kun je voorkomen door het opstellen van redirects, wat een verwijzing is van de ene naar de andere URL.

De opgebouwde waarde van de pagina en inkomende links worden zo overgezet naar de nieuwe URL. Je kan zo’n redirect toevoegen door gebruik te maken van code. Zorg ervoor dat de URL’s voorzien zijn van een geschikte URL op de nieuwe pagina.

Migreren naar Shopify 

Heb jij een Woocommerce, Magento 2 of Craft Commerce webshop en ben je niet helemaal tevreden meer? Dan is een populaire keuze voor replatforming het overstappen naar Shopify, een toonaangevend e-commerce platform met een breed scala aan functies en mogelijkheden. 

Met Shopify kun je profiteren van een gebruiksvriendelijke interface, krachtige tools voor productbeheer, geïntegreerde betalingsmogelijkheden, flexibele thema's en een uitgebreide app store voor het toevoegen van extra functionaliteit aan je webshop. 

Bovendien biedt Shopify uitgebreide ondersteuning, beveiliging en schaalbaarheid, zodat je webshop kan meegroeien met je bedrijf. Wanneer de standaard opties van Shopify niet genoeg zijn is het ook mogelijk om je Shopify webshop uit te breiden met Shopify maatwerk ontwikkeling. Het migreren naar Shopify vereist echter ook expertise en ervaring om een succesvolle overgang te waarborgen. 

Door samen te werken met een Shopify expert of een gespecialiseerd team kun je profiteren van hun kennis en ervaring om een naadloze migratie naar Shopify te realiseren en je bedrijf te laten bloeien op dit krachtige e-commerce platform.

Migreren naar Lightspeed 

Een andere mogelijkheid voor replatforming is het overstappen naar Lightspeed, een geavanceerd e-commerce platform dat specifiek is ontworpen voor retailers en horecaondernemingen

Met Lightspeed kun je profiteren van krachtige functies zoals voorraadbeheer, POS (Point of Sale) integratie, uitgebreide rapportagemogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface. Het platform biedt ook verschillende specifieke oplossingen voor diverse industrieën, zoals retail, mode, elektronica en meer. 

Met Lightspeed kun je je webshop op maat bouwen en aanpassen aan je specifieke behoeften en merkidentiteit. Een succesvolle overstap naar Lightspeed vereist echter een zorgvuldige planning en uitvoering, waarbij de hulp van een ervaren Lightspeed expert waardevol kan zijn. Door samen te werken met een expert op het gebied van Lightspeed, kun je profiteren van hun kennis en expertise om een soepele overgang naar dit platform te garanderen en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen.

Verken e-commerceplatformen

Het is belangrijk om te vermelden dat het migreren naar Shopify of Lightspeed niet de enige optie zijn, maar wel een populaire keuze vanwege de vele voordelen die de platformen bieden. Bij het kiezen van een nieuw e-commerce platform is het essentieel om te evalueren welke platform het beste past bij je bedrijfsbehoeften, doelstellingen en budget.

Schakel een expert in

Het uitvoeren van een succesvolle replatforming vereist technische expertise, ervaring en diepgaande kennis van e-commerce platforms. Het is daarom sterk aanbevolen om een e-commerce expert of een team van specialisten in te schakelen die bekend zijn met het specifieke platform waar je naar wilt overstappen. 

Deze experts kunnen je helpen bij het plannen, ontwerpen en implementeren van het migratieproces. Ze kunnen ook waardevol advies geven over het selecteren van het juiste e-commerce platform dat het beste aansluit bij je bedrijfsbehoeften en doelstellingen. Door een expert in te schakelen, minimaliseer je de risico's, verminder je de kans op fouten en zorg je ervoor dat de overgang soepel verloopt, waardoor je bedrijf snel weer operationeel is op het nieuwe platform.

Kortom, het inschakelen van een expert voor replatforming is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de migratie soepel verloopt, zodat alle gegevens en functionaliteiten correct worden overgezet en dat je nieuwe e-commerce platform optimaal presteert voor je bedrijf en klanten.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Replatformen?

Replatforming is meer dan alleen een IT-traject. Het is een reactie op de veranderende behoeften van consumenten en heeft een multidisciplinaire aanpak nodig. Wil je eens sparren over wat replatforming voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op.
Neemt contact op met onze business developer

Bekijk onze replatform projecten

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant