Web apps vs Native apps

 • Home
 • Web apps vs Native apps

Web apps vs Native apps

Wesley - 5 minuten


Apps op smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken. Je kunt deze apps downloaden in de Apple of Google Play Store voor IOS of Android. Naast deze native apps bestaan er ook web apps die je gebruikt in je webbrowser. Wanneer laat je nu een web app of een native app maken? Wij leggen graag het verschil tussen deze apps uit en wanneer je voor welke kiest.

Een app laten ontwikkelen?

Onze app experts denken graag met je mee. Naast het ontwikkelen van native- en web apps bouwen wij ook webshops en koppelingen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies voor jouw bedrijf

Wat is een web app?

Vrijwel alle web apps worden geladen vanuit een webserver en zijn enkel te gebruik in je webbrowser. Je hoeft dus niet een app te downloaden of te installeren vanuit een app store. De soorten web apps lopen zeer uiteen. Voorbeelden van web apps zijn een webversie van een bepaalde software, chat applicaties of een kleine browsergame. Het komt dus ook vaak voor dat zo’n app op twee manieren wordt aangeboden, als een native app en als web app. De web apps worden vaak gebouwd met HTML, CSS en/of Javascript wat wordt ondersteund door webbrowsers.

Voordelen web apps

 • Een web app wordt beheerd zoals een website. Hierdoor ontwikkel je een generiek platform voor alle verschillende platformen.
 • Er is up-to-date informatie aanwezig voor bezoekers.
 • Je bent niet afhankelijk van goedkeuring voor plaatsing van de app in een store.
 • Lage ontwikkelkosten.

Nadelen web apps

 • Niet alle functionaliteiten van een telefoon of tablet zijn bruikbaar en ook is er geen opslag van data op het apparaat zelf waardoor je altijd verbinding met internet nodig hebt.
 • Je hebt geen distributiekanaal en toepassingen kan je alleen ontwikkelen met HTML wat technisch een beperking is.


Wat is het verschil tussen een web app en een native app?

Native apps kun je eigenlijk ook gewoon mobiele apps noemen. Deze apps zijn ontworpen voor een bepaald platform. Je moet deze downloaden op een Android, IOS of Windows device. Op de algehele app markt domineert de mobiele app. Toch heeft een native app ook nadelen. Voordat de app geplaatst mag worden in de app stores, moet hij eerst goedkeuring krijgen van Apple of Google. Ook een update in de software van het platform kan ervoor zorgen dat de techniek aangepast moet worden. Tegenwoordig kunnen apps voor IOS en Android ook tegelijk gemaakt worden in het programma Flutter. Hierdoor ben je minder tijd en geld kwijt, omdat je de app niet meer apart voor IOS en Android hoeft te maken.

Voordelen native apps

 • Native apps zijn gebruiksvriendelijk doordat ze zijn ontwikkeld voor een specifiek platform. Doordat er optimaal gebruik wordt gemaakt van native elementen ervaart de gebruiker de app als prettig. Zo gebruik je bijvoorbeeld de hele capaciteit van de telefoon zoals het geheugen, design standaards en mobiel specifieke functionaliteiten.

Nadelen native apps

 • Voordat de app geplaatst mag worden in de app stores, moet hij eerst goedkeuring krijgen van Apple of Google.
 • Een update in de software van het platform kan ervoor zorgen dat de techniek aangepast moet worden.


Web Apps laten maken

Het voordeel van een web app ontwikkelen is dat de applicatie door alle devices wordt ondersteund mits het beschikt over de door de web app ondersteunde webbrowser. Hoewel het niet altijd mogelijk is om de web app op iedere browser te optimaliseren is het dus wel mogelijk om je app op alle platformen aan te bieden.

Een ander voordeel is de veiligheid. Waar native apps een update nodig hebben om een veiligheidslek te dichten kunnen web apps direct worden aangepast en beschikt de gebruiker direct over de veiligste versie.

Wat betreft de kosten zijn web apps over het algemeen relatief goedkoper dan een native (mobile) app.Wanneer kies je voor welke app?

Loop je al een tijdje rond met het idee om een app te laten maken, maar weet je niet wat voor soort app je wilt ontwikkelen? Dan is het belangrijk om eerst de doelen en functionaliteiten te bepalen van jouw app. Wil je de app gaan gebruiken op je telefoon? Of moet hij beschikbaar zijn in een webbrowser? Indien je graag advies wilt ontvangen voor jouw idee kan je onze mobile experts altijd bellen voor vrijblijvend advies. Naast web apps en native apps bestaan er ook nog 2 andere soorten apps. Meer over apps laten maken lees je in onze andere blog.
Een app ontwikkelen?

Wij helpen je graag!

Neem contact op