Wat is digitale toegankelijkheid?

Een miljoen Nederlanders hebben één of meerdere beperkingen. Denk daarbij aan mensen die slecht kunnen zien of horen en laaggeletterd zijn. Ook het aantal ouderen in Nederland groeit en zij hebben vaak moeite met bijvoorbeeld het lezen van kleine letters.

Ieder mens heeft recht om mee te kunnen doen in de maatschappij en daarom willen we in Nederland ervoor zorgen dat openbare voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Dit geldt ook voor de digitale wereld. We leven tenslotte in een samenleving waarin we niet meer zonder internet en computers kunnen.

We vertellen je graag meer over welke criteria van belang zijn bij het toegankelijk maken van websites.

Eisen en standaarden

Een website of app is pas echt af als die voor iedereen toegankelijk is. Echter nog lang niet alle websites en apps zijn toegankelijk. Voor alle overheidsinstanties is het zelfs verplicht om een toegankelijke website of app aan te bieden.

Helaas slagen veel overheidsinstanties er nog niet in om zich te houden aan deze regels. De instanties moeten kunnen aantonen dat ze wel degelijk moeite doen om de website of applicatie zo toegankelijk mogelijk te maken. De eisen voor digitale toegankelijkheid komen voort uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

De standaarden in het WCAG zijn opgedeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er standaarden voor tekst, afbeeldingen, geluid, animaties en vormgeving, maar ook voor de techniek en code die is gebruikt bij de ontwikkeling.

De 4 richtlijnen

Waarneembaar

Zorg ervoor dat alles visueel waarneembaar is op een website. Hierbij kun je denken aan ondertiteling in bijvoorbeeld de video’s op je website of een alternatieve tekst voor afbeeldingen.

Begrijpelijk

Zorg ervoor dat je website niet te ingewikkeld is voor de gebruikers. Zorg ervoor dat de content en de besturing van je website makkelijk te begrijpen is.

Bedienbaar

Belangrijke onderdelen zoals de navigatie moeten zowel door de muis als enkel het toetsenbord bedienbaar zijn. Probeer daarnaast om het doel van een link te beschrijven in de tekst en maak geen gebruik van ‘klik hier’.

Technologie

Het is belangrijk dat je de website ontwikkelt voor de huidige browsers en hulp technologieën zoals voorleessoftware, maar ook met het oog op de toekomstige technologie en software.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Advies nodig?

Neem dan contact op voor een (digitale) kop koffie om te kijken wat de mogelijkheden zijn om jouw website toegankelijk te maken.

Projecten waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant