IT Innovation Partner

Online verkopen op Amazon

 • Meeliften op grote naamsbekendheid
  Meeliften op grote naamsbekendheid
 • Eenvoudig uitbreiden naar buitenland
  Eenvoudig uitbreiden naar buitenland
 • Mogelijkheid om logistiek aan Amazon over te laten
  Mogelijkheid om logistiek aan Amazon over te laten
 • Bereik miljoenen potentiële klanten
  Bereik miljoenen potentiële klanten
 • Vereist veel tijd en kennis
  Vereist veel tijd en kennis
 • Geen eigen klantdata
  Geen eigen klantdata
 • Veel concurrentie
  Veel concurrentie
 • Forse commissies
  Forse commissies
Scroll

Verkopen op Amazon

Waar voorheen alleen Nederlandse producten via de Duitse Amazon besteld konden worden, is Amazon nu hard bezig om de Nederlandse markt te veroveren. Voor de consument betekent dit een grote aanvulling op het winkelaanbod. Als bedrijf is dit je kans om te gaan verkopen op Amazon!

Kosten

Bij Amazon is er sprake van een maandelijkse fee van €39 euro per maand, als je van plan bent meer dan 40 artikelen per maand te verkopen. De rest van de kosten hangen af van je eigen verkoop, hierbij betaal je een platform fee van 10 tot 15% over een sale. De hoogte van deze fee hangt van je gekozen verkoopservice af.

Je kunt kiezen uit: FBA (Fulfillment by Amazon) of zelf verkopen. Wanneer je voor FBA kiest, zorgt Amazon voor de logistieke afhandeling. Hierbij wordt het product verpakt, verzonden en staat de klantenservice van Amazon klaar voor jouw klanten.

Onthoud dat er alleen in Duitsland een fulfillment center staat en jouw voorraad dus hier komt te liggen. Dit betekent dat je ook een Duits BTW-nummer aan moet vragen. Bij het gebruik van FBA zijn er geen opstart of abonnementskosten aan verbonden. Je betaalt alleen voor je gebruikte services. De fulfillment-kosten kun je uitrekenen met behulp van een FBA calculator.

Mocht je alles zelf willen verzorgen, dan ben je verantwoordelijk voor de klantenservice, logistieke handelingen en retourzendingen. Wanneer je zelf producten gaat verkopen via Amazon, kun je rekening houden met een percentage van 7 tot 15% commissie dat je aan Amazon moet betalen.

Als nieuwe verkoper op Amazon start je met een lage seller-ranking. Om toch aan sales te komen wordt het geadviseerd om “Sponsored Products” te gebruiken. Hiermee gebruik je bepaalde keywords om bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Veel sellers maken gebruik van een stelregel waarbij je 10% van de omzet via Amazon investeert in deze Sponsored Products.

Wat heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om een account aan te maken op Amazon om erachter te komen of jouw product daarop verkocht mag worden. Er zijn 24 categorieën beschikbaar waaronder jouw product kan vallen. Onthoud dat het niet is toegestaan om tweedehands producten te verkopen.

Wanneer jouw account is aangemaakt kun je beginnen met het uploaden van producten vanuit je webwinkel. Dit kun je doen door middel van een API koppeling of via een Excel sjabloon. Nadat je deze stap hebt voltooid kun je enhanced content toevoegen. Dit is bijgevoegde informatie over jouw product. 

Klaar om te beginnen? Amazon heeft een checklist ontwikkeld waarmee je na kunt gaan of je product pagina juist is ingesteld, genaamd de Retail Readiness checklist. We adviseren je om hier gebruik van te maken voor je van start gaat!

Voordelen

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat Amazon ruim 300 miljoen actieve gebruikers heeft, waardoor je dus mee kunt liften op grote naamsbekendheid. Amazon heeft daarnaast een goede reputatie en veel vertrouwen van hun bezoekers. Voor jou als bedrijf is het minder werk om naamsbekendheid en vertrouwen op te bouwen. Je bent geen tijd kwijt aan kosten voor een eigen webshop en krijgt zelfs de mogelijkheid om je gehele logistiek aan Amazon over te laten.

Meeliften op grote naamsbekendheid

Amazon telt wel 300 miljoen actieve gebruikers die je met jouw webshop kan bereiken.

Eenvoudig uitbreiden naar buitenland

Amazon is een internationaal platform waardoor je meteen een grote doelgroep kunt bereiken.

Mogelijkheid om logistiek aan Amazon over te laten

Als je zelf niet de mogelijkheid hebt om de logistiek van jouw producten te regelen, kan je dit aan Amazon overlaten.

Bereik miljoenen klanten

Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar klanten, want op Amazon kan je miljoenen klanten over de hele wereld bereiken.

Wat zijn de risico's?

Iedereen kan beginnen met het verkopen van haar of zijn producten op Amazon. Vooraf is het erg belangrijk om de juiste informatie in te vullen als jij een account opzet. Niet alleen gaat dit wat tijd in beslag nemen, maar het onderhouden en support regelen vereist daarnaast ook ontzettend veel tijd. Hou er rekening mee dat Amazon de eigenaar van alle klantgegevens blijft.

Hiermee wordt het voor jou als webwinkel eigenaar lastig om een marketingstrategie aan je winkel te koppelen, omdat je gebrek hebt aan informatie. Nationaal en internationaal heb je zeer veel concurrentie. Het blijft belangrijk om veel aandacht te besteden aan het zo aantrekkelijk mogelijk maken van jouw producten voor een ideale prijs.

Het is bekend dat Amazon de producten laat zien waaraan zij zelf het meeste aan verdienen. Om aan genoeg sales en reviews te komen, is het noodzakelijk om geld te investeren in marketing. Amazon staat ook bekend om de hoge commissies de variëren van 7% tot 46%.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Ben je op zoek naar een webshop?

Wij gaan graag met je in gesprek om het passende platform voor jou te vinden!
Neem contact op met Elham!

Projecten waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant