Alles over wireframing

Het ontwikkelen van een website of app vergt veel voorbereiding. Je hebt misschien een algemeen idee en enkele functionaliteiten die erin moeten komen, maar nog geen concreet plan. In dit soort situaties kunnen wireframes een uitstekende oplossing bieden.

Deze snelle manier van prototyping vormt als het ware de blauwdruk voor jouw product. Wij leggen je uit wat wireframes zijn en waarom ze cruciaal zijn bij het ontwerpproces van een website of app.

Wat zijn wireframes?

Je kunt wireframes zien als de bouwtekening van een website of applicatie, waarin alle functionaliteiten en belangrijke elementen worden weergeven. Een groot voordeel van wireframes is dat er expliciet gekeken wordt naar de inhoud van het product en nog niet naar de visuele vormgeving. Zo kijken we bijvoorbeeld eerst naar waar een button komt en niet hoe die eruit komt te zien.

Bij het maken van wireframes werken we in grijstinten om discussies over kleurgebruik en andere grafische aspecten te voorkomen. Natuurlijk hoeven wireframes niet direct digitaal uitgewerkt te worden. Vaak starten we met grove schetsen op papier.

We merken dat onze klanten vaak onbewust zelf al aan het wireframen zijn wanneer ze tijdens een intake gauw een schets maken van een idee dat in hun hoofd zit. Wireframes dienen dus ook uitstekend als communicatiemiddel!

Wireframe voorbeeld

Het doel

Wireframes geven designers de mogelijkheid om vroeg in het ontwerpproces belangrijke keuzes vast te leggen in een interactie-ontwerp. Denk hierbij aan navigatie, indeling en interactieve elementen zoals buttons en formulieren. Doordat wireframes over het algemeen weinig details bevatten, kost het weinig tijd en moeite om aanpassingen door te voeren.

Hiernaast kun je met wireframes eenvoudig jouw idee toetsen bij je gebruikers, zonder dat hier een compleet design of prototype voor ontwikkeld hoeft te worden.

Kosten

Het komt vaak voor dat klanten bang zijn dat het maken van wireframes extra tijd en geld kost. Niets is minder waar! Door gebruik te maken van wireframes kun je juist op lange termijn tijd en geld besparen. Omdat het product van te voren inhoudelijk goed wordt uitgewerkt en snel getest kan worden, loop je minder risico dat er later in het proces grote wijzigingen moeten worden doorgevoerd.

Uiteraard kan niet uitgesloten worden dat er na het maken van de wireframes nog aanpassingen moeten plaatsvinden, maar deze zullen aanzienlijk afnemen in hoeveelheid en ook minder grote gevolgen hebben op de ontwikkeltijd. Dankzij wireframes start je het project altijd met een stevige fundering. Je wilt namelijk niet na weken van ontwikkeling erachter komen dat het product inhoudelijk op losse schroeven staat.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Meer weten over ons ontwerpproces?

Ons team van digitale architecten, developers en designers staat klaar voor je.
Neem contact op met Elham!

Projecten waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant