IT Innovation Partner

UX vs. UI

In het eerste opzicht lijken User Experience (UX) en User Interface (UI) design veel op elkaar. Maar als je eens van dichtbij gaat kijken naar deze specialisaties, zul je grote verschillen zien. Beide zijn een belangrijk deel van het ontwerpproces waarbij de een niet zonder de ander de klus kan klaren. In dit artikel vertellen we je over de verschillen tussen UX en UI design en waarom ze beiden een belangrijk onderdeel vormen binnen het ontwerpproces.
Scroll

User Experience design

UX design vormt als het ware de basis van het ontwerpproces. Binnen dit specialisme wordt voornamelijk gefocust op de gebruikerservaring. Kan de gebruiker zijn of haar doelen eenvoudig bereiken? Staan elementen op een logische plek? Is de navigatiestructuur duidelijk ingericht?

Op deze vragen vindt een UX designer antwoord aan de hand van bijvoorbeeld het maken van wireframes, uitvoeren van analyses en onderzoek of het ontwikkelen van flowcharts.

Hiernaast houdt een UX designer zich ook bezig met de userflow van het product. Met een logische userflow kan jouw gebruiker eenvoudig en snel zijn pad vinden binnen jouw product. Ook zorgt een goed uitgewerkte userflow ervoor dat jij het pad een beetje de juiste richting op kan sturen: bijvoorbeeld naar het voltooien van een aankoop.

User Interface Design

UI design gaat over de interface, dus wat de gebruiker ziet en mee interacteert. Dit specialisme draait dus vooral om de visuele vormgeving van het product. Zo zorgt een UI designer ervoor dat jouw huisstijl geïmplementeerd wordt in je product, maar ook dat er voldoende contrast zit tussen bepaalde elementen en dat teksten goed leesbaar zijn.

Bij UI design komt ook een klein stukje gebruikerservaring kijken. Het is namelijk ook de taak van de UI designer om bruikbaarheid (visueel) te waarborgen en een bepaalde sfeer mee te geven aan de vormgeving.

Hiernaast kan UI design ervoor zorgen dat bijvoorbeeld jouw webshop beter converteert. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de internetgebruikers een waardeoordeel geeft over de professionaliteit en betrouwbaarheid van een bedrijf gebaseerd op hun site.

Deze indruk wordt vaak al binnen 1 seconde gevormd. Bij weinig aandacht aan het webdesign kunnen bezoekers dus al snel besluiten om op jouw site geen aankoop te doen.

Hoe werken UX en UI design samen?

Bij Notive voeren we gesprekken met de klant en vertalen deze naar functionele wireframes kunnen we al snel functionaliteiten en inhoud vastleggen. De wireframes worden vervolgens ontwikkeld tot mooie, strak UI design.

Met onze werkwijze zorgen we ervoor dat onze producten altijd onderbouwd zijn met een doordacht UX design en we dankzij UI design gelikte ontwerpen kunnen opleveren.

UX en UI design zijn erg verschillend maar toch beiden onmisbaar binnen het ontwerpproces. Zonder UX design krijg je een mooi uitziend product, maar staat de inhoud en gebruiksvriendelijkheid op losse schroeven. Zonder UI design krijg je een goed doordacht product, maar mis je een visuele vormgeving die aansluit op jouw huisstijl en betrouwbaarheid/professionaliteit kan verhogen.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

UX of UI design nodig? Onze designers helpen jou graag!

Meer weten over UX en/of UI design en wat het voor jou kan betekenen? Onze designers vertellen je er graag alles over.

Onze UX en UI projecten

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant