Wat is WooCommerce?

In 2008 ontmoetten drie WordPress enthousiastelingen elkaar op een forum. Dit was het begin van één van de grootste e-commerce platformen van deze tijd: WooCommerce. WooCommerce is geen platform op zichzelf, het is een plugin die je kunt installeren op je WordPress website.

Hierdoor kun je eenvoudig jouw website omtoveren tot webshop. Het e-commerce platform is wereldwijd al miljoenen keren gedownload en heeft momenteel een enorme community achter zich geschaard. De plugin is gratis te installeren en bied je de kans om een simpele webshop bouwen.

WooCommerce staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid die zeker voor WordPress gebruikers bekend voor zal komen. De backend van WooCommerce is geïntegreerd in de backend van WordPress waardoor je jouw website en webshop niet hoeft te beheren in twee verschillende systemen.

Daarnaast zijn er talloze templates te downloaden met alle standaard elementen die je nodig hebt voor jouw webshop. Voor een webshop op maat heb je wel technische kennis nodig. Het is daarom ook aan te raden om hiervoor professionals te raadplegen.

Voordelen

We zetten de grootste voordelen voor je op een rijtje:

Zeer uitgebreid

Kortingscodes aanmaken, direct factureren vanuit WooCommerce of de verzendkosten laten berekenen aan de hand van gewicht, land of afstand zijn een aantal van de talloze functies die WooCommerce te bieden heeft.

Rapportage

Je kunt in de rapportage functionaliteit van WooCommerce een uitgebreide weergave krijgen waarin je verschillende statistieken kunt bekijken over de prestatie van je producten, inkomsten en het BTW percentage.

Alles in één backend

WooCommerce is een plugin binnen WordPress. Je hoeft dus maar in één backend te werken. Hierin kun je zowel je website als webshop beheren.

WordPress en WooCommerce

Heb je al een eigen website met WordPress of heb je ervaring met Wordpress? Dan is WooCommerce de perfecte keuze om je webshop te lanceren.

Nadelen

Naast de grote voordelen brengt WooCommerce ook enkele nadelen met zich mee:

Updatebeleid

Net als WordPress wordt WooCommerce regelmatig geüpdatet. Updates kunnen jouw webshop veiliger en stabieler maken, omdat bijvoorbeeld veiligheidslekken gedicht worden. Echter kunnen er veel problemen ontstaan na een update.

Dit komt onder andere omdat plugin- en thema-ontwikkelaars tijd nodig hebben om hun software compatibel te maken met een update van WooCommerce of WordPress. Het is dus belangrijk dat je, voordat je updatet, de winkel eerst grondig laat testen in een gesloten testomgeving.

Groot aantal producten

WooCommerce is uitermate geschikt voor kleine tot middelgrote webwinkels. Wanneer je meer dan 10.000 producten hebt, zul je ervoor moeten zorgen dat elk product geoptimaliseerd is om te voorkomen dat je webshop ontzettend traag wordt.

Dit betekent bijvoorbeeld dat afbeeldingen juist geschaald zijn en dat er voldoende aantal categorieën en subcategorieën zijn om producten geleidelijk in te kunnen laden. Hiernaast is het van belang dat de er een juiste server-strategie wordt toegepast waardoor de webshop op een stabiele omgeving kan draaien.

Al met al, voor een grote webshop met meer 10.000+ producten raden we aan om samen met een professional te kijken naar het optimaliseren van laadtijden.

Is WooCommerce iets voor jou?

WooCommerce is een uitstekende keuze om een professionele webshop mee op te zetten. Vooral door de vindbaarheid, beheerbaarheid en de vele functionaliteiten die het platform biedt is WooCommerce zeker het overwegen waard.

Echter is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat een goed online e-commerce platform niet in enkele dagen is opgezet. Om een webshop tot een werkelijk succes te brengen is het aan te raden om naast een goede voorbereiding ook de expertise van professionals te raadplegen.

Of toch iets anders?

Niet warm geworden van de voordelen van WooCommerce en is het toch geen match? Geen zorgen! Misschien is een Shopify webshop wat jij nodig hebt. We hebben de verschillen en overeenkomsten tussen Shopify en WooCommerce voor je op een rijtje gezet, ontdek wat bij jou past!

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Wil jij een webshop met WooCommerce?

Onze business developer bespreekt graag de mogelijkheden.
Neem contact op met Elham!

Projecten waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant