Over OpenCart

Dit e-commerce platform dankt zijn naam aan het open source systeem. Dit betekent dat je de software kan gebruiken, maar ook kan door ontwikkelen. OpenCart is opgericht in 2005 en vanaf 2006 is de e-commerce extensie toegevoegd. Sindsdien is het platform erg gegroeid en wordt het vooral gebruikt in Azië.

Inmiddels is de groei van het e-commerce platform al een tijdje gestagneerd door de populariteit van andere platformen zoals Shopify en Lightspeed. Grote webwinkels hebben meer functionaliteiten nodig die bij OpenCart niet haalbaar zijn.

Voor wie is OpenCart?

OpenCart is een e-commerce platform voor beginners. Het is niet zeer complex, maar door de open structuur vergt het wel enige technische kennis. Als je dit niet hebt, kun je beter kiezen voor Shopify of Lightspeed. Door de beperkte mogelijkheden met OpenCart is het platform zeker niet geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar een robuuste webshop met verschillende functionaliteiten.

Mockup OpenCart webshop

Payments en themes

Als je een webshop maakt met OpenCart kan je verschillende betalingsmethodes toevoegen aan je webshop. Zo kun je met betalingsprovider Mollie toevoegen, maar ook PayPal.

OpenCart heeft vergeleken met andere e-commerce platformen minder thema’s, waardoor je dus minder flexibel bent in de styling van je webshop.

Hosting en plugin

OpenCart is een open source e-commerce platform. Dat betekent dat je zelf je webshop moet hosten, wat kosten met zich meebrengt. Ook moet je voor bepaalde plugins betalen als je deze wilt toevoegen aan je webshop.

Een nadeel is dat je goed moet opletten op de snelheid van je webshop als je veel plugins installeert. Als je gebruik maakt van e-commerce platforms zoals Shopify en Lightspeed hoef je geen hosting kosten te betalen, gezien dit SaaS platforms zijn en deze dus voor je worden gehost.

Nadelen

De doorgroeimogelijkheden bij OpenCart zijn beperkt. Als je van plan bent een robuuste webshop neer te zetten, kan je beter kiezen voor platformen als Shopify of Lightspeed die de juiste pakketten hiervoor aanbieden.

Ook heeft OpenCart een steile leercurve, waardoor je wel een tijdje uit moet trekken om het systeem te ontdekken. Verder is het systeem niet geheel zoekmachine vriendelijk. Als je wilt optimaliseren voor zoekmachines kost dat geld, omdat je een betaalde plugin daarvoor moet aanschaffen.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Je webshop verhuizen?

Ben je op zoek naar een flexibel, gebruiksvriendelijk platform? Of wil je migreren naar platformen als Shopify en Lightspeed? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Elham helpt je graag verder!

Projecten waar wij trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant