Open Cart Logo Wine

Een OpenCart webshop

  • Home
  • Een OpenCart webshop

Een webshop met OpenCart

Wesley 1
Wesley - 5 minuten


Wil je een webshop beginnen? Dan kan je kiezen uit verschillende E Commerce platformen. Een van de E Commerce platformen is OpenCart, wat zijn naam dankt aan het open source systeem. Dit betekent dat je naast gebruiker van de software ook het kan doorontwikkelen. Benieuwd naar de verschillen tussen OpenCart en Shopify of Lightspeed? Of wil je de voor en tegens van OpenCart weten? Lees dan verder.

Ontstaan van OpenCart

OpenCart is opgericht in 2005 en vanaf 2006 is de E Commerce extensie toegevoegd. Sindsdien is het platform erg gegroeid en wordt het vooral gebruikt in Azië. Inmiddels is de groei van het Ecommerce platform al een tijdje gestagneerd door de populariteit van andere platformen zoals Shopify en Lightspeed. Grote webwinkels hebben meer functionaliteiten nodig die bij OpenCart niet haalbaar zijn.


open-cart-dashboard.png#asset:4359

Het dashboard van OpenCart

Voor wie is OpenCart geschikt?

OpenCart is een Ecommerce platform voor beginners. Het is niet zeer complex, maar door de open structuur vergt het wel enige technische kennis. Als je dit niet hebt, kun je beter kiezen voor Ecommerce platforms Shopify of Lightspeed. Door de beperkte mogelijkheden met OpenCart is het platform zeker niet geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar een robuuste webshop met verschillende functionaliteiten.

Payments en themes met OpenCart

Als je een webshop maakt met OpenCart kan je verschillende betalingsmethodes toevoegen aan je webshop. Zo kun je met betalingsprovider Mollie toevoegen maar ook PayPal.

OpenCart heeft vergeleken met ander E Commerce platformen zoals Lightspeed of Shopify minder thema’s, waardoor je dus minder flexibel bent in de styling van je webshop.


Hosting en plugin kosten OpenCart

OpenCart is een open source E Commerce platform. Dat betekent dat je zelf je webshop moet hosten, wat kosten met zich meebrengt. Ook moet je voor bepaalde plugins betalen als je deze wilt toevoegen aan je webshop. Een nadeel is wel dat je goed moet opletten op de snelheid van je webshop als je veel plugins installeert. Als je gebruik maakt van E commerce platforms Shopify en Lightspeed hoef je geen hosting kosten te betalen, gezien dat SaaS platforms zijn en deze dus voor je worden gehost.


Nadelen OpenCart

De doorgroeimogelijkheden bij OpenCart zijn beperkt. Als je van plan bent een robuuste webshop neer te zetten kan je beter kiezen voor platforms als Shopify of Lightspeed die ook de juiste pakketten hiervoor aanbieden. Ook heeft het een steile leercurve, waardoor je wel een tijdje uit moet trekken om het systeem te ontdekken. Verder is het systeem niet geheel zoekmachine vriendelijk. Als je wilt optimaliseren voor zoekmachines kost dat geld, omdat je een betaalde plugin daarvoor moet aanschaffen.

Als je weinig technische kennis in huis hebt, is het lastiger om te werken met een open source platform zoals OpenCart. Ook is het lastiger om door te groeien naar een robuuste webshop als je daar op den duur behoefte aan hebt door de beperkte mogelijkheden met OpenCart. Daarnaast hebben platformen als Shopify en Lightspeed ingebouwde SEO tools, die je bij OpenCart betaald moet aanschaffen. 


Ben je op zoek naar een flexibel, gebruiksvriendelijk platform? Of wil je migreren naar platformen als Shopify en Lightspeed? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Case Clan De Banlieue

Onze gebouwde webshops bekijken?

Ontdek ze hier!

Bekijk webshops

Webshop bouwen?

Wij helpen je graag!

Neem nu contact op