IT Innovation Partner

Online verkopen

Wat is er nodig om jouw producten online aan te bieden? Op deze pagina leggen we het aan je uit! Niet alleen bestaande ondernemingen, maar ook nieuwe ondernemingen die online willen gaan verkopen zullen hier veel uit kunnen halen.
Scroll

Mogelijkheden

Als het gaat om online verkopen denk je wellicht als eerste aan Marktplaats, Facebook Marketplace of Ebay. Op deze platformen kun je producten plaatsen waarop consumenten vervolgens kunnen reageren om over te gaan tot aankoop.

Hoewel het prima mogelijkheden zijn om online te verkopen, betekent dit dat er eerst een dialoog moet plaatsvinden voordat er een bestelling of aankoop kan worden gedaan. Daarnaast moet je de betaling via deze platformen zelf regelen middels bijvoorbeeld een betaalverzoek.

Op deze pagina zoomen we in op de structurele online verkoop via een webshop of webshop platform. Een platform waar de consument met een aantal klikken een product bestelt en deze vervolgens direct kan afrekenen met de betaalmethode die ze zelf willen. Dit kan via bestaande kanalen zoals Bol.com en Amazon, maar natuurlijk ook via een eigen webshop.

Bestaande kanalen

Het gebruik van bestaande kanalen zorgt ervoor dat je direct een groot publiek kan bereiken, zonder al te hoge opstartkosten. Door de bekende naam hoef je je geen zorgen te maken over het vertrouwen van de consument.

Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen en nadelen van Bol.com en Amazon uiteengezet. Bij beide platformen is het zo simpel als jezelf aanmelden, je producten toevoegen en wachten tot de bestellingen binnenstromen.

Verkopen via Bol.com

Eén van de bekendste platformen in Nederland is natuurlijk Bol.com. Bij Bol.com kun je je gratis aanmelden voor een partner account, waarna je na drie dagen een brief ontvangt met een verificatiecode. Eenmaal geverifieerd kun je de producten die je wilt verkopen toevoegen aan jouw account.

Wanneer een klant een bestelling plaatst, ontvangen jij en de klant een email. Daarnaast vind je de bestelling terug in het verkoopaccount bij Bol.com. Er wordt door Bol.com een commissie per verkocht artikel in rekening gebracht, waarvan de tarieven per categorie verschillen.

Verkopen via Amazon

Sinds de lancering van Nederlandse Amazon in 2020 is Bol.com nog steeds de marktleider, ongeacht verwachtingen dat Amazon Bol.com voorbij zou groeien.

Ook bij Amazon begint het proces met het aanmaken van een account, maar is er geen verificatie per post nodig. Amazon biedt tot 40 verkopen per maand een gratis account waaraan een aantal beperkingen zitten. Een voordeel aan Amazon is dat je direct in heel Europa kan verkopen.

Bij een bestelling brengt Amazon je op de hoogte door je een email te sturen. Ook kun je in de Amazon order-beheertool de bestellingen inzien en beheren. Ook Amazon brengt kosten in rekening per verkocht artikel, waarvan de hoogte afhankelijk is van de productcategorie.

Verkopen op een webshop

Naast de bestaande kanalen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te verkopen via je eigen webshop. Hoewel je te maken hebt met een initiële investering, zijn er natuurlijk flink wat voordelen te bedenken. Je hoeft namelijk geen commissies te betalen en je kunt je eigen naam en merk opbouwen.

Versterkt door marketing, via bijvoorbeeld social media kanalen kun je een niche publiek aanspreken. Een niche doelgroep aanspreken kan vele malen waardevoller zijn dan de “miljoenen bezoekers” die je via de bestaande platformen bereikt.

Daarnaast sluit het hebben van een eigen webshop niet uit dat je nog steeds kunt verkopen via de bestaande kanalen als Amazon en Bol.com. Dit kan elkaar juist goed versterken.

Bij het maken van een nieuwe webshop zijn er veel keuzes om rekening mee te houden. Allereerst het platform waarop het gaat draaien, wat invloed heeft op de investering, maandlasten maar ook de gebruikerservaring van zowel jou, de beheerder, als de consumenten die iets aanschaffen.

Zo zijn er platformen waarin je in bestaande online software een eigen webshop kunt inrichten, zoals Lightspeed of Shopify. Ook kun je ervoor kiezen om je webshop te laten bouwen op basis van open source software, zoals Magento of WooCommerce.

Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Op zoek naar een webshop?

Wij helpen je graag met het realiseren van jouw ideeën om online te verkopen. Of je nu enkel een fysieke winkel hebt of je huidige website een upgrade wilt geven, we gaan graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.

Onze webshops

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant