Grootste e-commerce platforms

Als je een webshop wilt bouwen, wil je natuurlijk gaan voor het beste webshop platform. Tegenwoordig bestaan er talloze e-commerce platforms waar je je webshop mee kunt maken. Echter lijken deze heel erg bij elkaar. Dus, welk webshop platform past het beste bij jouw bedrijf?

Laten we eens inzoomen op de meest gebruikte webshop programma’s van Nederland in 2022. Op nummer 1 staat WooCommerce, gevolgd door Shopify en Lightspeed. Vooral het gebruik van Saas platformen zoals Shopify en Lightspeed worden steeds populairder, omdat ze laagdrempelig zijn en je eenvoudig en snel kan starten met verkopen zonder limitaties.

Hieronder lichten we de 5 meest gebruikte e-commerce platforms toe en vertellen we je welk platform het beste geschikt is voor jouw webshop.

WooCommerce

Als je al een WordPress website hebt, kan je de gratis plugin voor WooCommerce installeren. Het is open source, wat betekent dat iedereen vrij is om de code door te ontwikkelen. Als je een uitgebreide webshop wilt bouwen, dan heb je met WooCommerce wel kennis van web development nodig.

Ook is dit platform niet het beste webshop platform als je een webshop wilt bouwen met veel functionaliteiten. Een webshop met WooCommerce is dus alleen geschikt voor jouw bedrijf als je niet van plan bent om een grote webshop op te zetten met complexe verkoopmethodes en als je al een website in WordPress hebt.

Shopify

Het webshop platform Shopify is het snelst groeiende SaaS platform in Nederland. SaaS houdt in dat je de software als online dienst gebruikt en je dus geen software hoeft aan te schaffen. Shopify biedt de mogelijkheid om zowel online als offline te verkopen en ook zijn er veel apps beschikbaar die je aan je webshop kan toevoegen.

Shopify is daarom het beste webshop platform voor retailers die snel een webshop willen openen zonder al te veel technische kennis nodig te hebben. Ook behoort Shopify tot een van de beste SaaS webshop platformen.

Lightspeed

Lightspeed is van oorsprong een Canadees kassasysteem en heeft enige tijd geleden de Nederlandse SEO shop overgenomen om omnichannel oplossingen aan te bieden waarmee je vanuit 1 systeem kan verkopen en is net als Shopify een SaaS platform.

Het is een laagdrempelig webshop systeem met ook focus op retailers, die hun fysieke winkel willen verbinden met een webshop. Lightspeed heeft een slim kassasysteem, een gebruiksvriendelijk dashboard en een gecombineerd voorraadbeheer waardoor Lightspeed het beste webshop platform is voor bedrijven die online en offline zaken willen doen.

Als je echter op zoek bent naar een grote webshop met veel ingewikkelde functionaliteiten, kun je beter niet voor Lightspeed kiezen. Ook Lightspeed behoort net als Shopify tot een van de beste SaaS webshop systemen.

Open source of SaaS e-commerce platform

Wanneer kies je voor een SaaS of Open Source platform? Dat kan best een lastige keuze zijn. Hieronder lichten we de voor- en nadelen toe:

Open source platform: voordelen

 • Veel vrijheid in design
 • Grote developers community
 • Makkelijk emigreren naar andere provider die open source ondersteunen

Open source platform: nadelen

 • Voor beginners met weinig kennis is het moeilijk te gebruiken en te ontwikkelen.
 • Beheer kost meer tijd dan SaaS
 • Hosting kosten
 • Je kunt niet zomaar alle plugin/apps installeren, omdat dit invloed heeft op de werking van je shop.

SaaS platform: voordelen

 • Niet veel kennis nodig om webshop te maken (plug and play)
 • Snel online (time to market)
 • Makkelijk beheren van de webshop
 • Maatwerk kan geregeld worden via API’s

SaaS platform: nadelen

 • Design mogelijkheden zijn beperkt
 • Extra features kosten maandelijks geld
 • De beveiliging van je cloud-omgeving is afhankelijk van je leverancier en valt daarmee buiten je controle.
Onze business developer gaat graag met je in gesprek

Webshop platform laten bouwen?

Natuurlijk snappen we dat je door alle beschikbare e-commerce platforms even door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom kan je altijd gratis en voor niets bellen met ons voor vrijblijvend advies voor jouw bedrijf.
Elham helpt je graag verder!

Projecten waar wij trots op zijn

Bekijk alle projecten

Mogelijk vind je dit ook interessant